Owsianka na maślance z jabłkiem i cynamonem

O tym, że przekonałam się do owsianki stosunkowo niedawno pisałam Wam już przy okazji przepisu na owsiankę z truskawkami tutaj. Tym razem owsianka powstała na maślance. Powiem szczerze, że z różnych możliwych opcji jej przygotowywania, tą na maślance lubię najmniej co nie znaczy, że od czasu do czasu nie zjem jej dla urozmaicenia :).

A Wy już sprawdziliście jaka wersja pasuje Wam najbardziej?



Składniki na 1 porcję:

* 200g maślanki
* 50g płatków owsianych
* 40g suszonych moreli (4-5 sztuk)
* 1 średnie jabłko 
* cynamon

Kaloryczność to ok. 425kcal
* Przewidywana zawartość:
białka 14,2g
tłuszczu 5,4g
węglowodanów 89,6g
błonnika 10,8g
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami

Do maślanki wrzucamy płatki owsiane i drobno pokrojone suszone morele, odstawiamy na około 15min. Dodajemy jabłko starte na dużych oczkach i cynamon według uznania. Mieszamy.


 Dodatkowo odsyłam do postu, w którym wyjaśniam, dlaczego owsiankę warto jeść i jaki ma ona wpływ na nasze zdrowie: Owsianka? Na zdrowie!