Humus z pieczonej papryki

Domowe pasty do chleba sprawdzają się zawsze. Nie potrzeba do nich wymyślnych składników, a przygotowanie jest bardzo szybkie i łatwe. Do tego mamy świadomość tego z jakich składników powstała - jednym słowem obkład na kanapkę bez zbędnych dodatków.

Humus z pieczonej papryki to przepis, który pochodzi z mojej ulubionej serii książek "Insulinooporność". W tym wypadku skorzystałam z propozycji z najnowszej z nich "Insulinooporność. Łatwe lunchboxy" (premierę miała w sierpniu br), o której pisałam Wam tutaj.


Składniki:

➡️ 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (wykorzystałam gotową ze słoika)
➡️ 2 czerwone papryki
➡️ 1 czerwona cebula
➡️ 1 łyżka oliwy z oliwek
➡️ 1 łyżeczka tahini (kupiłam w Rossmannie)
➡️ 2 łyżki zimnej wody
➡️ 1-2 ząbki czosnku
➡️ 1 łyżka soku z cytryny
➡️ przyprawy: po 1 łyżeczce ostrej i słodkiej papryki, czubrycy zielonej, kurkumy, szczypta pieprzu


Kaloryczność pasty (całej porcji) to ok. 479 kcal
36,1 % tłuszczu
48,2 % węglowodanów
15,7 % białka
Zawartość błonnika ok: 23,1 g.
 


Nastaw piekarnik na ok. 180 stopni. Oliwę wymieszaj z warzywami. Warzywa - paprykę i cebulę - pokrój w plastry/paski i wymieszaj z oliwą. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do miękkości ok. 20 minut (w międzyczasie przemieszaj żeby się nie przypaliły).

Do miski wyłóż ciecierzycę, upieczone warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj wodę, sok z cytryny i pastę tahini. Dokładnie zblenduj.