Fasolka po bretońsku dla insulinoopornych
Pożywne i rozgrzewające w sam raz na jesień danie, czyli fasolka po bretońsku w wersji również dla osób z insulinoopornością. W przepisie nie znajdziesz tłustego boczku ani ciężkiej kiełbasy, które standardowo używa się w tym daniu, dlatego z czystym sumieniem możesz wypróbować je również będąc na diecie. Główny składnik czyli fasola należy do nasion roślin strączkowych, których spożywanie zalecane jest w zbilansowanym sposobie żywienia.
Zachęcam do wypróbowania! Daj znać jak Ci smakowało 😃.
Składniki (4 porcje):
Zachęcam do wypróbowania! Daj znać jak Ci smakowało 😃.
Składniki (4 porcje):
- 1 puszka białej fasoli (400 g)
- 280 g kiełbasy żywieckiej
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 3 czerwone papryki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- przyprawy: papryka słodka i wędzona, majeranek, sól, pieprz, czosnek granulowany, liście laurowe, ziele angielskie
51 % węglowodanów
23 % białka
Zawartość błonnika ok: 11,5 g.
Do garnka wlej olej, wrzuć posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę i kiełbasę. Dopraw paprykami (słodką i wędzoną), solą i pieprzem. Duś ok. 5 minut. Dodaj krojone pomidory z puszki, dopraw majerankiem, granulowanym czosnkiem i sosem sojowym, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a następnie odsączoną fasolę. Duś około 10 minut lub dłużej, tak aby smaki się połączyły.
Przepis w lekko zmienionej przeze mnie formie pochodzi z książki "Insulinooporność. Szybkie dania" (str. 180).
Przepis w lekko zmienionej przeze mnie formie pochodzi z książki "Insulinooporność. Szybkie dania" (str. 180).