Owsianka? Na zdrowie!



Miseczka owsianki, ostatnio coraz bardziej popularnej ze względu na rosnące zainteresowanie prawidłowym odżywianiem jest jednym z lepszych sposobów na zdrowe rozpoczęcie dnia. 

Płatki owsiane zawierają sporą ilość błonnika, dzięki któremu następuje obniżenie poziomu cholesterolu, kontrola poziomu cukru we krwi czy obniżenie ciśnienia krwi. Dzięki tym właściwościom są one odpowiednie dla osób cierpiących na cukrzycę, miażdżycę czy choroby układu krążenia. Błonnik znajdujący się w płatkach owsianych reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom, nadaje uczucie sytości (dlatego chociażby dieta wysokobłonnikowa zalecana jest w dietach odchudzających).

Ponadto, owies to źródło selenu, który istotny jest w przypadku chorób serca, nowotworów czy astmy.

Pomysłów na owsiankę jest nieskończenie wiele poczynając od tego na czym ją zrobimy (woda, mleko, jogurt, maślanka), a kończąc na składnikach i przyprawach, które do niej dodamy. Jednym słowem owsianka nie może się znudzić!

Przepisy na owsiankę znajdziesz w dziale śniadania tutaj.