Owsianka? Na zdrowie!
Miseczka owsianki, ostatnio coraz bardziej popularnej ze
względu na rosnące zainteresowanie prawidłowym odżywianiem jest jednym z
lepszych sposobów na zdrowe rozpoczęcie dnia.
Płatki owsiane zawierają sporą ilość błonnika, dzięki
któremu następuje obniżenie poziomu cholesterolu, kontrola poziomu cukru we
krwi czy obniżenie ciśnienia krwi. Dzięki tym właściwościom są one odpowiednie
dla osób cierpiących na cukrzycę, miażdżycę czy choroby układu krążenia.
Błonnik znajdujący się w płatkach owsianych reguluje pracę jelit, zapobiega
zaparciom, nadaje uczucie sytości (dlatego chociażby dieta wysokobłonnikowa zalecana jest
w dietach odchudzających).
Ponadto, owies to źródło selenu, który istotny jest w
przypadku chorób serca, nowotworów czy astmy.
Pomysłów na owsiankę jest nieskończenie wiele poczynając od
tego na czym ją zrobimy (woda, mleko, jogurt, maślanka), a kończąc na
składnikach i przyprawach, które do niej dodamy. Jednym słowem owsianka nie
może się znudzić!
Przepisy na owsiankę znajdziesz w dziale śniadania tutaj.