Racuchy bananowe #ŚniadanieNaNiedzielę

Co sądzisz o cyklu #ŚniadanieNaNiedzielę? Mam nadzieję, że korzystasz z moich propozycji i próbujesz nowych smaków!
     
Od dwóch tygodni, co piątek prezentuję Ci przepis, który proponuję na weekendowe śniadanie. Była już jajecznica ze szparagami i zapiekana papryka z jajkiem. Jeśli zdecydujesz się z któregoś z przepisów skorzystać i wrzucić zdjęcie w mediach społecznościowych nie zapomnij udostępnić je z  hashtagiem #ŚniadanieNaNiedzielę i oznaczyć mój profil żebym mogła je zobaczyć.

Dzisiaj trochę inny typ śniadania, bo śniadanie na słodko. Pyszne, puszyste racuchy z bananami. Nie będę ukrywać - baaaaardzo lubię racuchy - czy to z bananami czy z jabłkami.
Mam nadzieję, że i Ty się skusisz!

Składniki (8 racuchów):
  • 2 banany
  • 30 g. świeżych drożdży
  • 1,5 szkl. ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru (jeśli masz bardzo dojrzałe banany możesz użyć mniej!)
  • 2,5 szkl. mąki
  • 1 jajo
  • olej do smażenia

Kaloryczność 1 racucha to ok. 255 kcal  
22,3 % tłuszczu
66,2 % węglowodanów 
11,5 % białka 
Zawartość błonnika ok:  1,8 g.

Do miseczki wrzuć rozkruszone drożdże (30 g.). Zasyp cukrem (2 łyżki) i zalej ciepłym mlekiem (kilka łyżek). Dokładnie wymieszaj i odstaw na dosłownie chwilę aż drożdże zaczną pracować.
Do zaczynu dodaj pozostałe składniki -  przesianą mąkę (2,5 szklanki), jajo (1 szt.), pozostałą ilość mleka (1,5 szklanki pomniejszone o ilość, którą została wykorzystana do zaczynu). Dokładnie wymieszaj i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia. Dodaj pokrojone w plasterki banany (2 sztuki), wymieszaj i smaż placuszki na rozgrzanej z olejem patelni.
Usmażone racuszki możesz przechowywać w lodówce i odgrzać je sobie np. na kolejny dzień na drugie śniadanie.