Jajecznica ze szparagami #ŚniadanieNaNiedzielę

Sezon na szparagi w pełni! Zawsze mija mi w mgnieniu oka i nie zdążę się nimi nacieszyć. W tym roku próbuję nowych połączeń. Jednym z nich jest właśnie jajecznica z zielonymi szparagami. 
Ten przepis to również pierwszy z wpisów w ramach akcji, którą postanowiłam przeprowadzić pod nazwą #ŚniadanieNaNiedzielę. Co piątek będzie pojawiać się przepis, który proponuję Ci na weekendowe śniadanie. Jeśli zdecydujesz się z któregoś z nich skorzystać i wrzucić zdjęcie w mediach społecznościowych nie zapomnij udostępnić je z tym właśnie hashtagiem i oznaczyć mój profil żebym mogła je zobaczyć.
A teraz do przepisu!

Składniki (1 porcja):
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 jaja rozm. M
  • 3 zielone szparagi
  • przyprawy: sól, pieprz

Kaloryczność dania to ok. 266 kcal  
65    % tłuszczu
  3,7 % węglowodanów 
31,3 % białka 
Zawartość błonnika ok:  1,4 g.






Odłam i wyrzuć zdrewniałe końce szparagów. Szparagi umyj, osusz i pokrój na 4-5 części.
Na patelni rozpuść masło, wrzuć szparagi i obsmażaj je na małym ogniu, aż lekko zmiękną (powinny być al dente).
W miseczce rozbełtaj jajka, dopraw je solą i pieprzem.
Wlej jajka na patelnię i mieszaj aż jajecznica będzie miała porządany przez Ciebie poziom ścięcia (niektórzy lubią mocno ściętą, inni mniej - musisz wybrać w jakiej formie wolisz).