Jajecznica ze szparagami #ŚniadanieNaNiedzielę
Sezon na szparagi w pełni! Zawsze mija mi w mgnieniu oka i nie zdążę się nimi nacieszyć. W tym roku próbuję nowych połączeń. Jednym z nich jest właśnie jajecznica z zielonymi szparagami.
Ten przepis to również pierwszy z wpisów w ramach akcji, którą postanowiłam przeprowadzić pod nazwą #ŚniadanieNaNiedzielę. Co piątek będzie pojawiać się przepis, który proponuję Ci na weekendowe śniadanie. Jeśli zdecydujesz się z któregoś z nich skorzystać i wrzucić zdjęcie w mediach społecznościowych nie zapomnij udostępnić je z tym właśnie hashtagiem i oznaczyć mój profil żebym mogła je zobaczyć.
A teraz do przepisu!
Składniki (1 porcja):
- 1 łyżeczka masła
- 3 jaja rozm. M
- 3 zielone szparagi
- przyprawy: sól, pieprz
Kaloryczność dania to ok. 266 kcal
65 % tłuszczu
3,7 % węglowodanów
31,3 % białka
Zawartość błonnika ok: 1,4 g.
Odłam i wyrzuć zdrewniałe końce szparagów. Szparagi umyj, osusz i pokrój na 4-5 części.
Na patelni rozpuść masło, wrzuć szparagi i obsmażaj je na małym ogniu, aż lekko zmiękną (powinny być al dente).
W miseczce rozbełtaj jajka, dopraw je solą i pieprzem.
Wlej jajka na patelnię i mieszaj aż jajecznica będzie miała porządany przez Ciebie poziom ścięcia (niektórzy lubią mocno ściętą, inni mniej - musisz wybrać w jakiej formie wolisz).