Farsz szpinakowy z serem feta i kurczakiem

Farsz, który możesz wykorzystać do naleśników szpinakowych opublikowanych w poprzednim wpisie, ale też tych "zwykłych" 🙂.




Składniki:
  • 450 g. mrożonego szpinaku
  • 1/2 kostki sera feta (135g)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 450 g. piersi z kurczaka/indyka
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany

Kaloryczność 1 porcji to ok. 123 kcal 
(zakładam, że z całości przepisu wychodzi 8 porcji)

41,5 % tłuszczu
  5 % węglowodanów
53,5 % białka

Zawartość błonnika ok:  1,5 g.

Mięso umyj, osusz, oczyść. Pokrój w małą kostkę i dopraw. Najlepiej zostaw je na 2 godziny w lodówce. Na łyżce oleju przesmaż mięso i odłóż na bok.
Na patelnię wlej pozostałą część oleju, zeszklij drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj szpinak. Po przesmażeniu dodaj pokrojoną w kostkę fetę i kurczaka. Dokładnie wymieszaj.

Możesz wykorzystać ten farsz do szpinakowych naleśników (klik). Dodatkowo takie naleśniki można zapiec pod pierzynką z tartej mozzarelli i plasterków pomidora.