Szpinakowe naleśniki bez glutenu i laktozy
Kilka razy wypróbowany i udoskonalany przepis na bezglutenowe i bezlaktozowe naleśniki szpinakowe może w końcu ujrzeć światło dzienne 🙂.
Składniki (ok. 8 naleśników):
Kaloryczność 1 naleśnika to ok. 150 kcal
34,3 % tłuszczu
50,5 % węglowodanów
15,2 % białka
Zawartość błonnika ok: 3,1 g.
Wlej do miseczki szklankę napoju owsianego, wrzuć umyty i osuszony szpinak - zblenduj dla uzyskania zielonego koloru naleśników.
W misie miksera umieść wszystkie podane składniki. Dokładnie zmiksuj.
Nie musisz czekać ze smażeniem tak jak przy standardowych naleśnikach - te możesz smażyć od razu. Przed usmażeniem pierwszego naleśnika bardzo delikatnie natłuść patelnię.
Naleśniki odkładaj na talerz i przykrywaj je każdorazowo drugim talerzem "z góry" - będą mięciutkie.
W kolejnym wpisie pojawi się farsz szpinakowy z serem feta i kurczakiem - idealny do tych naleśników. Obserwuj bloga żeby nie przegapić przepisu!
Składniki (ok. 8 naleśników):
- 2 jaja rozm. M
- 2 szklanki owsianego napoju roślinnego
- 2 szklanki mąki owsianej
- 2 łyżki oleju
- 60 g. świeżego szpinaku (ok. 2 garści)
Kaloryczność 1 naleśnika to ok. 150 kcal
50,5 % węglowodanów
15,2 % białka
Zawartość błonnika ok: 3,1 g.
Wlej do miseczki szklankę napoju owsianego, wrzuć umyty i osuszony szpinak - zblenduj dla uzyskania zielonego koloru naleśników.
W misie miksera umieść wszystkie podane składniki. Dokładnie zmiksuj.
Nie musisz czekać ze smażeniem tak jak przy standardowych naleśnikach - te możesz smażyć od razu. Przed usmażeniem pierwszego naleśnika bardzo delikatnie natłuść patelnię.
Naleśniki odkładaj na talerz i przykrywaj je każdorazowo drugim talerzem "z góry" - będą mięciutkie.
W kolejnym wpisie pojawi się farsz szpinakowy z serem feta i kurczakiem - idealny do tych naleśników. Obserwuj bloga żeby nie przegapić przepisu!