Szpinakowe naleśniki bez glutenu i laktozy

Kilka razy wypróbowany i udoskonalany przepis na bezglutenowe i bezlaktozowe naleśniki szpinakowe może w końcu ujrzeć światło dzienne 🙂.


Składniki (ok. 8 naleśników):
  • 2 jaja rozm. M
  • 2 szklanki owsianego napoju roślinnego
  • 2 szklanki mąki owsianej
  • 2 łyżki oleju
  • 60 g. świeżego szpinaku (ok. 2 garści)

Kaloryczność 1 naleśnika to ok. 150 kcal

34,3 % tłuszczu
50,5 % węglowodanów
15,2 % białka

Zawartość błonnika ok:  3,1 g.

Wlej do miseczki szklankę napoju owsianego, wrzuć umyty i osuszony szpinak - zblenduj dla uzyskania zielonego koloru naleśników.
W misie miksera umieść wszystkie podane składniki. Dokładnie zmiksuj.

Nie musisz czekać ze smażeniem tak jak przy standardowych naleśnikach - te możesz smażyć od razu. Przed usmażeniem pierwszego naleśnika bardzo delikatnie natłuść patelnię.
Naleśniki odkładaj na talerz i przykrywaj je każdorazowo drugim talerzem "z góry" - będą mięciutkie.

W kolejnym wpisie pojawi się farsz szpinakowy z serem feta i kurczakiem - idealny do tych naleśników. Obserwuj bloga żeby nie przegapić przepisu!