Owsianka z borówkami

Autor: | 03 września 3 komentarzy
Zdrowe i racjonalnie skomponowane śniadanie to przepis na dobre rozpoczęcie dnia!
O tym, dlaczego warto jeść owsiankę pisałam tutaj - zerknijcie, aby dowiedzieć się więcej.

Poniżej znajduje się przepis na owsiankę z borówkami. Można je jeszcze dostać w sklepach, dlatego warto spróbować póki są świeże, a nie mrożone.


Składniki:

* 200g mleka 2%
* 4 pełne łyżki płatków owsianych górskich
* 1 łyżka otrębów pszennych
* 100g borówek (trochę więcej niż 2 garści)
* 10g płatków migdałowych


Kaloryczność owsianki to ok. 365 kcal

* Przewidywana zawartość:
białka 15,4g
tłuszczu 12,5g
węglowodanów 58,4g
błonnika 11g

* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami


Podgrzewamy mleko i wsypujemy płatki owsiane i otręby pszenne. Odstawiamy na chwilę, aby płatki zmiękły. Następnie dodajemy borówki i posypujemy płatkami migdałowymi (płatki można uprzednio podprażyć na suchej patelni).

Smacznego! :)

PS. Kochani, w poście dotyczącym obliczania dziennego zapotrzebowania na kalorie znajduje się teraz kalkulator, który ułatwi Wam dokonanie obliczeń, zapraszam tutaj :)
Nowszy post Starszy post Strona główna

3 komentarze:

  1. wygląda tak, że mam ochotę złapać za łyżeczkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć! Bardzo apetyczne zdjęcie owsianki, chociaż nie często się to zdarza! Ja zawsze gotuję owsiankę na wodzie, a później dodaję jogurt naturalny. To dla mnie typowo jesienno-zimowe śniadanie, kiedy trzeba się mocno rozgrzać przed wyjściem z domu.

    Pozdrawiam,
    Paulina

    OdpowiedzUsuń