Zupa krem z pora z grzankami

Z ręką na sercu muszę się Wam przyznać, że nie jestem fanką zup typu krem, ale powoli powoli się do nich przekonuję. To bardzo proste i wbrew pozorom szybkie do przygotowania danie, a że ostatnie kilka dni pod względem pogody nas nie rozpieszcza to sama chętnie wróciłam do ciepłych zup. Na pierwszy ogień poszedł standardowy, polski rosół. 

Co będzie następne? Zobaczymy.

Gotowi na przepis? 😊


Składniki (2 porcje):

➡️ 1 por
➡️ 1 seler
➡️ 1 korzeń pietruszki
➡️ 2 ząbki czosnku
➡️ 600 ml bulionu
➡️ 1 kromka chleba razowego
➡️ 1 łyżka oliwy z oliwek
➡️ opcjonalnie: natka pietruszki do posypania zupy przed podaniem
➡️ przyprawy: 0,5 łyżeczki wędzonej papryki, szczypta soli i pieprzu


Kaloryczność 1 porcji to ok. 170 kcal
48,5 % tłuszczu
33,1 % węglowodanów
18,4 % białka
Zawartość błonnika ok: 12,9 g.
 


Chleb pokrój w kostkę, posyp wędzoną papryką, podsmaż do zrumienienia na suchej patelni.
Do garnka wlej oliwę, wrzuć pokrojony w talarki por, pietruszkę i seler w kilku kawałkach, wyciśnięty przez praskę czosnek. Duś przez około 10 minut. Zamieszaj od czasu do czasu. Dodaj przyprawy - sól i pieprz. Wymieszaj. Dodaj bulion i gotuj jeszcze około 30 minut. Następnie zmiksuj. Przed podaniem posyp grzankami i jeśli używasz to posiekaną natką pietruszki.
Przepis pochodzi z książki „Dieta FLEXI w insulinooporności” wydanej pod patronatem wydawnictwa Feeria, którą możesz kupić tutaj.