Owsianka z mango, malinami i kokosem
Kiedyś, wprowadzając w swojej diecie owsianki płatki gotowałam na mleku, a później dodawałam wszystkie pozostałe składniki (ziarna i owoce). Taka owsianka dobrze sprawdza się, kiedy na dworze zimno i ponuro - dla rozgrzania i "wystartowania" organizmu. Jednak latem na moim na stole króluje owsianka na jogurcie.
Wybierając jogurt naturalny spójrz na etykietę i wybierz ten z krótkim i zrozumiałym składem. Najlepiej żeby znajdowało się w nim po prostu mleko i żywe kultury bakterii. Jeśli masz nietolerancję laktozy to jogurt jest dla Ciebie bardziej bezpiecznym produktem niż "czyste" mleko. Sprawdzając skład zwróć uwagę na obecność mleka w proszku - zagęszcza produkt, ale równocześnie zwiększa zawartość laktozy.
Składniki (1 porcja):
38,4 % tłuszczu
44,5 % węglowodanów
17,1 % białka
Zawartość błonnika ok: 8,3 g.
Jogurt przełóż do miseczki. Dodaj ziarna i owoce, dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz żeby płatki trochę zmiękły daj owsiance kilkanaście minut.
Wybierając jogurt naturalny spójrz na etykietę i wybierz ten z krótkim i zrozumiałym składem. Najlepiej żeby znajdowało się w nim po prostu mleko i żywe kultury bakterii. Jeśli masz nietolerancję laktozy to jogurt jest dla Ciebie bardziej bezpiecznym produktem niż "czyste" mleko. Sprawdzając skład zwróć uwagę na obecność mleka w proszku - zagęszcza produkt, ale równocześnie zwiększa zawartość laktozy.
Składniki (1 porcja):
- 180g (1 opakowanie) jogurtu naturalnego
- 20g (2 łyżki) płatków owsiane/żytnich
- 10g (1 łyżka) nasion słonecznika
- 5g chia
- 50g mango
- 5g wiórków kokosowych
- 40g malin (świeżych lub mrożonych)
38,4 % tłuszczu
44,5 % węglowodanów
17,1 % białka
Zawartość błonnika ok: 8,3 g.
Jogurt przełóż do miseczki. Dodaj ziarna i owoce, dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz żeby płatki trochę zmiękły daj owsiance kilkanaście minut.