Owsianka z mango, malinami i kokosem

Kiedyś, wprowadzając w swojej diecie owsianki płatki gotowałam na mleku, a później dodawałam wszystkie pozostałe składniki (ziarna i owoce). Taka owsianka dobrze sprawdza się, kiedy na dworze zimno i ponuro - dla rozgrzania i "wystartowania" organizmu. Jednak latem na moim na stole króluje owsianka na jogurcie.
Wybierając jogurt naturalny spójrz na etykietę i wybierz ten z krótkim i zrozumiałym składem. Najlepiej żeby znajdowało się w nim po prostu mleko i żywe kultury bakterii. Jeśli masz nietolerancję laktozy to jogurt jest dla Ciebie bardziej bezpiecznym produktem niż "czyste" mleko. Sprawdzając skład zwróć uwagę na obecność mleka w proszku - zagęszcza produkt, ale równocześnie zwiększa zawartość laktozy.



Składniki (1 porcja):
  • 180g (1 opakowanie) jogurtu naturalnego
  •  20g (2 łyżki) płatków owsiane/żytnich
  •  10g (1 łyżka) nasion słonecznika
  •  5g chia
  • 50g mango 
  • 5g wiórków kokosowych
  •  40g malin (świeżych lub mrożonych)
Kaloryczność porcji to ok. 337 kcal
38,4 % tłuszczu
44,5 % węglowodanów
17,1 % białka
Zawartość błonnika ok: 8,3 g.
 


Jogurt przełóż do miseczki. Dodaj ziarna i owoce, dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz żeby płatki trochę zmiękły daj owsiance kilkanaście minut.