Kremowe risotto z cukinią i zielonymi szparagami

Szparagi są niskokaloryczne i pożywne. W 100 gramach mają zaledwie 18 kcal, a zawartość białka to około 42%.
Porównując... fasolka szparagowa ma 27 kcal i 35%, a bób co prawda 43% białka, ale kalorycznie już się nie "umywa", bo w 100 gramach znajdziesz 66 kcal.

Białe szparagi sprawdzają się u mnie w domu głównie w formie zupy-krem lub tradycyjnie ugotowane i zaserwowane z bułką tartą jako dodatek do mięsa. Za to z zielonymi staram się co roku kombinować. I tak właśnie w ramach tych kombinacji powstało poniższe risotto.


Składniki (4 porcje):
  • 120g (3/4 szklanki) ryżu do risotto
  • 380g (1 szt.) cukinii
  • 500g (1 pęczek) zielonych szparagów
  • 120g (2 szt.) cebuli
  • 4 ząbki (ok. 20g) czosnku
  • 2,5 szklanki bulionu
  • 300g mięsa z piersi kurczaka/indyka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, kurkuma

Kaloryczność 1 porcji to ok. 292 kcal

28,2 % tłuszczu
39,7 % węglowodanów
32,1 % białka
Zawartość błonnika ok: 3,9 g.

Kurczaka pokrój w kostkę i dopraw.
Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelnię wlej olej i smaż cebulę i czosnek od zimnej patelni aż do zeszklenia. Dodaj kurczaka i smaż na małym ogniu.
W międzyczasie przygotuj warzywa - cukinię dokładnie umyj i pokrój w kosteczkę, szparagi umyj, odłam zdrewniałe końce (odłamią się we właściwym miejscu same) i przekrój na 4-5 kawałków każdy.
Kiedy kurczak będzie obsmażony, dodaj szparagi i smaż chwilę.
Zawartość patelni przesuń na bok i wrzuć ryż dokładnie go obsmażając. Wlewaj po około pół szklanki gorącego bulionu. Dodawaj kolejną porcję, kiedy pierwsza w większości będzie wchłonięta. Na koniec ryż ma być ugotowany w formie al dente i nie "pływać" w bulionie. Dodaj pokrojoną cukinię i duś chwilę żeby zmiękła do formy al dente.
Zestaw z palnika i dodaj masło. Dokładnie wymieszaj i rozłóż na talerze.