Crumble - zapiekany rabarbar pod fit kruszonką
Crumble to bardzo prosty w przygotowaniu deser. W skrócie: owoce zapiekane pod kruszonką. Wariacji na temat może być wiele.. począwszy od rodzaju zapiekanych owoców, kończywszy na rodzaju kruszonki, którą są okraszone.
W tym wpisie proponuję Wam trochę inne podejście do tematu kruszonki składającej się głównie z masła i cukru. W mojej znajdziecie orzechy, płatki owsiane i pełnoziarnistą mąkę.
Składniki:
33,4 % tłuszczu
59,1 % węglowodanów
7,5 % białka
Rabarbar obierz, pokrój na małe kawałki i lekko przesmaż z 0,5 łyżeczki ksylitolu w rondelku (tak żeby ksylitol się rozpuścił, a rabarbar lekko zmiękł).
Z płatków owsianych, reszty ksylitolu, poszatkowanych na drobno migdałów, wiórków kokosowych, mąki i masła przygotuj kruszonkę. Posyp nią rabarbar i zapiekaj w 180 stopniach do zrumienienia.
W tym wpisie proponuję Wam trochę inne podejście do tematu kruszonki składającej się głównie z masła i cukru. W mojej znajdziecie orzechy, płatki owsiane i pełnoziarnistą mąkę.
Składniki:
- 1,5 łyżki ksylitolu (lub innego "słodzidła")
- 120g (7-8 łodyżek) rabarbaru
- 2 łyżki (20g) płatków owsianych
- 1 łyżeczka masła
- 3 szt. migdałów
- 0,5 łyżki wiórków kokosowych
- 0,5 łyżki mąki pełnoziarnistej np. Lubella trzy ziarna
33,4 % tłuszczu
59,1 % węglowodanów
7,5 % białka
Rabarbar obierz, pokrój na małe kawałki i lekko przesmaż z 0,5 łyżeczki ksylitolu w rondelku (tak żeby ksylitol się rozpuścił, a rabarbar lekko zmiękł).
Z płatków owsianych, reszty ksylitolu, poszatkowanych na drobno migdałów, wiórków kokosowych, mąki i masła przygotuj kruszonkę. Posyp nią rabarbar i zapiekaj w 180 stopniach do zrumienienia.