Crumble - zapiekany rabarbar pod fit kruszonką

Crumble to bardzo prosty w przygotowaniu deser. W skrócie: owoce zapiekane pod kruszonką. Wariacji na temat może być wiele.. począwszy od rodzaju zapiekanych owoców, kończywszy na rodzaju kruszonki, którą są okraszone.
W tym wpisie proponuję Wam trochę inne podejście do tematu kruszonki składającej się głównie z masła i cukru. W mojej znajdziecie orzechy, płatki owsiane i pełnoziarnistą mąkę.


Składniki:
  • 1,5 łyżki ksylitolu (lub innego "słodzidła")
  • 120g (7-8 łodyżek) rabarbaru
  • 2 łyżki (20g) płatków owsianych
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 szt. migdałów
  • 0,5 łyżki wiórków kokosowych
  • 0,5 łyżki mąki pełnoziarnistej np. Lubella trzy ziarna
Kaloryczność porcji to ok. 208 kcal

33,4 %  tłuszczu
59,1 %  węglowodanów
  7,5 %  białka


Rabarbar obierz, pokrój na małe kawałki i lekko przesmaż z 0,5 łyżeczki ksylitolu w rondelku (tak żeby ksylitol się rozpuścił, a rabarbar lekko zmiękł).
Z płatków owsianych, reszty ksylitolu, poszatkowanych na drobno migdałów, wiórków kokosowych, mąki i masła przygotuj kruszonkę. Posyp nią rabarbar i zapiekaj w 180 stopniach do zrumienienia.