Zupa z botwinki z cieciorką i czerwoną fasolą

Przepis zdecydowanie sezonowy. Botwinka właśnie teraz ma swój czas i warto go wykorzystać! Przepis na lekką i zdrową zupę, którą przygotujesz w krótkim czasie.


Składniki (5 porcji):
  • 500g botwinki
  • 80g (2 szt.) młodych ziemniaczków
  • 1szt. (ok. 70g) cebuli
  • 1 łyżka (10g) masła
  • 270g ciecierzycy gotowanej (może być mniej - 200-250)
  • 200g (1/2 puszki) fasoli czerwonej z puszki
  • 2 l bulionu
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, świeże gałązki lubczyku
  • opcjonalnie: korzeń marchewki i pietruszki

Kaloryczność 1 porcji to ok. 190 kcal

33,5 % tłuszczu
41,9 % węglowodanów
24,6 % białka
Zawartość błonnika ok: 10,8 g.

Oczyść warzywa, buraczki obierz ze skórki, oczyść z brzydkich liści i piasku. Buraczki, ziemniaki, cebulę (możesz dodać też marchew lub korzeń pietruszki) pokrój w kostkę. Rozgrzej masło w garnku i podsmażaj je przez kilka minut. Następnie zalej bulionem. Dodaj drobno pokrojone liście botwinki i świeży lubczyk. Dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj sok z połowy cytryny do pożądanego stopnia kwasowości (zamiast soku z cytryny możesz dodać octu jabłkowego).