Zupa z botwinki z cieciorką i czerwoną fasolą
Przepis zdecydowanie sezonowy. Botwinka właśnie teraz ma swój czas i warto go wykorzystać! Przepis na lekką i zdrową zupę, którą przygotujesz w krótkim czasie.
Składniki (5 porcji):
Kaloryczność 1 porcji to ok. 190 kcal
33,5 % tłuszczu
41,9 % węglowodanów
24,6 % białka
Oczyść warzywa, buraczki obierz ze skórki, oczyść z brzydkich liści i piasku. Buraczki, ziemniaki, cebulę (możesz dodać też marchew lub korzeń pietruszki) pokrój w kostkę. Rozgrzej masło w garnku i podsmażaj je przez kilka minut. Następnie zalej bulionem. Dodaj drobno pokrojone liście botwinki i świeży lubczyk. Dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj sok z połowy cytryny do pożądanego stopnia kwasowości (zamiast soku z cytryny możesz dodać octu jabłkowego).
Składniki (5 porcji):
- 500g botwinki
- 80g (2 szt.) młodych ziemniaczków
- 1szt. (ok. 70g) cebuli
- 1 łyżka (10g) masła
- 270g ciecierzycy gotowanej (może być mniej - 200-250)
- 200g (1/2 puszki) fasoli czerwonej z puszki
- 2 l bulionu
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- przyprawy: sól, pieprz, świeże gałązki lubczyku
- opcjonalnie: korzeń marchewki i pietruszki
Kaloryczność 1 porcji to ok. 190 kcal
41,9 % węglowodanów
24,6 % białka
Zawartość błonnika ok: 10,8 g.
Oczyść warzywa, buraczki obierz ze skórki, oczyść z brzydkich liści i piasku. Buraczki, ziemniaki, cebulę (możesz dodać też marchew lub korzeń pietruszki) pokrój w kostkę. Rozgrzej masło w garnku i podsmażaj je przez kilka minut. Następnie zalej bulionem. Dodaj drobno pokrojone liście botwinki i świeży lubczyk. Dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj sok z połowy cytryny do pożądanego stopnia kwasowości (zamiast soku z cytryny możesz dodać octu jabłkowego).