Zapiekane szparagi zawijane filetem z kurczaka i szynką szwarcwaldzką

Wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniu na przepisy uwzględniające sezonowość owoców i warzyw mam dla Was propozycję na zawijańce ze szparagami.


Składniki (4 porcje):
  • 1 pierś z kurczaka ok. 300 g.
  • 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (opcjonalnie szynka parmeńska lub plaster boczku)
  • pęczek zielonych szparagów 500 g. 
  • 4 łyżeczki ostrej musztardy rosyjskiej
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, czubryca zielona
  • oliwa z oliwek do posmarowania
Kaloryczność 1 porcji (1 zawijańca) to ok. 234 kcal

38,4 % tłuszczu
10,9 % węglowodanów
50,7 % białka
Zawartość błonnika ok: 2,2 g.

Filet z kurczaka (300 g.) przekrój wzdłuż na cieńsze plastry. Natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem (3 ząbki) i musztardą (ok. 4 łyżeczki), dopraw solą, pieprzem i czubrycą. Owiń szparagi mięsem (w zależności od ich grubości 2-3 sztuki). Następnie mięso zawiń 2 plastrami szynki szwarcwaldzkiej. Ułóż zawijańce w naczyniu żaroodpornym, posmaruj lekko pędzelkiem oliwą z oliwek i delikatnie dopraw solą i pieprzem.
Piecz w 200 stopniach (grzanie góra-dół) przez około 20 minut. Na ostatnie 5 minut włącz funkcję grilla.

Propozycja podania: 1 zawijaniec ze szparagami + pieczone młode ziemniaczki + sałatka z pomidora, ogórka kiszonego i cebulki