Sałatka z rukolą i cieciorką
Takie sałatki lubicie - z łatwo dostępnych składników, proste i szybkie w wykonaniu, a do tego sycące. Wypróbuj do grilla! Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do śniadania lub kolacji.
Składniki (4 porcje):
(Cała sałatka obejmuje 4 porcje)
44,2 % tłuszczu
31,5 % węglowodanów
24,3 % białka
Rukolę (80 g.) umyj, osusz i wrzuć do miseczki. Dodaj ciecierzycę (200 g.), czerwoną fasolę (80 g.), cebulę (30 g.) pokrojoną wg. uznania (u mnie piórka). Pokrój w kosteczkę paprykę (100 g.), pomidora (85 g.) i ser feta (135 g.). Dodaj do miski. Całość polej oliwą z oliwek (1 łyżka) i dopraw czubrycą. Dokładnie wymieszaj.
Składniki (4 porcje):
- 80 g. rukoli
- 200 g. ugotowanej ciecierzycy (np. z puszki)
- 80 g. (3 łyżki) czerwonej fasoli z puszki
- 30 g. (ok. 4 plastry) cebuli
- 100 g. (1/2 sztuki) czerwonej papryki
- 135 g. sera typu feta
- 85 g. (1/2 sztuki) pomidora
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy: czubryca zielona
(Cała sałatka obejmuje 4 porcje)
31,5 % węglowodanów
24,3 % białka
Zawartość błonnika ok: 6,3 g.
Rukolę (80 g.) umyj, osusz i wrzuć do miseczki. Dodaj ciecierzycę (200 g.), czerwoną fasolę (80 g.), cebulę (30 g.) pokrojoną wg. uznania (u mnie piórka). Pokrój w kosteczkę paprykę (100 g.), pomidora (85 g.) i ser feta (135 g.). Dodaj do miski. Całość polej oliwą z oliwek (1 łyżka) i dopraw czubrycą. Dokładnie wymieszaj.