FIT tarta z kokosowo-orzechową masą [bez glutenu]

Dzisiaj zamiast weekendowej inspiracji śniadaniowej pojawia się przepis na pyszne FIT ciacho. Na pewno nie będziesz zawiedziony/a tą zmianą! 😉
Jeśli chodzi o ciasta to raczej jestem tradycjonalistką i takie rozwiązanie pojawia się w moim repertuarze jako nowość, ale muszę przyznać, że zdecydowanie wejdzie do niego na stałe.



Składniki (forma o średnicy 21 cm):

Spód
  • 100 g. płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 1 żółtko 
Masa
  • 400 ml mleczka kokosowego (wybierz takie, które w swoim składzie ma jedynie kokosa i wodę - polecam Aroy-D lub Real Thai)
  • 4 łyżki masła orzechowego (u mnie od Maslove)
  • 1 banan
  • 1/2 (125 g) opakowania sera mascarpone
  • gorzkie kakao do posypania na wierzchu 
Kaloryczność 1 porcji to ok. 316 kcal
(Tarta obejmuje 8 porcji)


72,7 % tłuszczu
19,5 % węglowodanów
7,8 % białka
Zawartość błonnika ok: 2,5 g.

Spód
Zmielone na mąkę płatki owsiane (100 g.) zmiksuj z miękkim masłem (2 łyżki), żółtkiem (1 szt.) i wiórkami kokosowymi (3 łyżki). Z powstałego ciasta uformuj kulę i włóż ją na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyłóż ciastem formę na tartę (lub zwykłą formę tortową) i piecz 15-20 minut w 180 stopniach.

Masa
Mleczko kokosowe (400 ml tj. 1 puszka) zmiksuj z masłem orzechowym (4 łyżki), bananem (1 szt.) i serkiem mascarpone (125 g.). Gotową masę wyłóż na upieczony spód. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny (najlepiej na noc) do stężenia.
Przed podaniem posyp kakao.

Przepis inspirowany tartą z kremem orzechowym "słony karmel" z książki "Słodkości w insulinooporności".