Zapiekana papryka z jajkiem #ŚniadanieNaNiedzielę

W weekend nasze śniadania często różnią się od tych, które przygotowujemy sobie w dni robocze. Mamy na nie więcej czasu. Właśnie dla takich sobotnio-niedzielnych posiłków powstał cykl wpisów #ŚniadanieNaNiedzielę.

Co piątek prezentować będę przepis, który proponuję Ci na weekendowe śniadanie. Jeśli zdecydujesz się z któregoś z nich skorzystać i wrzucić zdjęcie w mediach społecznościowych nie zapomnij udostępnić je z tym właśnie hashtagiem i oznaczyć mój profil żebym mogła je zobaczyć.

Składniki (1 porcja):
  • 1 czerwona papryka
  • 2 jaja rozm. M
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • plaster wędzonego łososia / szynki
  • przyprawy: sól, pieprz

Kaloryczność dania to ok. 242 kcal  
51 % tłuszczu
16% węglowodanów 
33 % białka 
Zawartość błonnika ok:  4 g.

Piekarnik nastaw na 180 stopni.
Umytą i osuszoną paprykę przekrój na pół i wydrąż gniazdo z nasionami. Jeśli się kolebie lekko odetnij spód z zewnątrz żeby leżała stabilnie.
Do papryki wrzuć pokrojonego w kosteczkę łososia lub plaster szynki. Wbij jajko. Posyp solą, świeżo zmielonym pieprzem i drobno posiekanym szczypiorkiem.
Piecz przez około 20 minut.

Do pieczonej papryki proponuję Ci lekką sałatkę z rukoli i pomidorków koktajlowych.