Makaron ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Często szukacie pomysłów na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad. Makaron w tym wydaniu z całą pewnością taki właśnie jest. Ilość składników zależy od Ciebie. Jeśli zależy Ci na mięsnym dodatku sprawdzi się tutaj pokrojona w kostkę pierś kurczaka lub indyka.
Zainspiruj się i przygotuj własną wariację tego przepisu! Jestem bardzo ciekawa jakie składniki dodasz.
Składniki (2 porcje):
  • 200 g. makaronu świderki
  • 200 g. świeżego szpinaku
  • 1/2 (ok. 135 g.) opakowania sera typu "Feta"
  • 4 plastry suszonych pomidorów w oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 0,5 łyżki oliwy
  • przyprawy: pieprz

Kaloryczność 1 porcji to ok. 635 kcal  
29,2 % tłuszczu
52,3 % węglowodanów 
18,5 % białka 
Zawartość błonnika ok:  9 g.


Makaron (200 g.) ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę (1/2 sztuki) pokrój w drobną kosteczkę, czosnek (3 ząbki) przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Zeszklij na patelni od zimnego oleju (0,5 łyżki).
Wrzuć umyty i osuszony szpinak (200 g.) i duś aż zwiędnie. Ser feta (1/2 opakowania tj. 135 g.) i suszone pomidory (4 plastry) pokrój w kosteczkę. Dodaj do składników na patelni. Przypraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.