Duszone polędwiczki


Dzisiaj bardzo tradycyjnie - duszone mięso i wybrane przez Ciebie dodatki. Duszone polędwiczki, u mnie w towarzystwie kaszy i brokuła.



Składniki (4 porcje mięsa):
  • 800 g. polędwiczki wieprzowej (2 sztuki)
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 szklanki bulionu
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra (może być wędzona zamiast ostrej), czosnek granulowany, tymianek, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowy
  • do zagęszczenia sosu: 2 łyżki mąki + odrobina wody

Kaloryczność 1 porcji mięsa to ok. 292 kcal  
28,5 % tłuszczu
11,7 % węglowodanów 
59,8 % białka 
Zawartość błonnika ok:  0,9 g.

Dodając do mięsa 50 g. kaszy gryczanej i 250 g. brokuła uzyskasz danie o wartości kalorycznej 528 kcal.

Oczyszczoną polędwiczkę pokrój na plasterki, lekko rozbij dłonią i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, paprykami i ulubionymi ziołami np. tymiankiem lub rozmarynem.
Na patelnię wlej olej i od zimnej patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek (możesz wrzucić cały ząbek, ale lekko go rozduś). Dodaj mięso i smaż do zamknięcia włókien z obydwóch stron.
Całość zalej bulionem, dodaj ziele angielskie, liść laurowy. Duś mięso do miękkości - około 40 min./ 1 godzinę.
Zagęść sos - do szklanki wlej troszkę zimnej wody, dodaj mąkę i dobrze rozmieszaj. Dodaj trochę gorącego bulionu i ponownie wymieszaj. Odsuń na patelni mięso, wlej zawartość szklanki energicznie mieszając żeby nie zrobiły się grudki.