Burak na rukoli posypany fetą i ziarnami słonecznika

Szybka i prosta w przygotowaniu sałatka, która swoim wyglądem zachęca do zjedzenia! Smaki idealnie się ze sobą komponują. 

Składniki na 1 porcję:
  • 1 ugotowany lub upieczony burak (ok. 120 g.) (opcjonalnie gotowy ugotowany, który możesz kupić w sklepie)
  • garść rukoli
  • ok. 1/4 opakowania sera typu feta (ok. 50 g.)
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek


Kaloryczność porcji to ok. 298 kcal

65,5 % tłuszczu
16,5 % węglowodanów
18    % białka

Zawartość błonnika ok: 2,8 g.

Buraka ugotuj tradycyjnie/na parze lub upiecz w folii (najlepiej przy okazji pieczenia czegoś innego).
Umyj i osusz rukolę. Wyłóż na talerz.
Obranego buraka pokrój na półksiężyce i wyłóż na rukolę.
Posyp pokruszoną fetą. Skrop oliwą.
Słonecznik podpraż na patelni i posyp całość.