KWIECIEŃ sezonowe owoce i warzywa

Odżywianie się zgodnie z zasadami zdrowego żywienia to nie tylko dbanie o kaloryczność  jadłospisu, urozmaicone dania.. czy jedzenie dużej ilości warzyw i owoców. To także jedzenie sezonowe i korzystanie z dobrodziejstw jakie mają nam do zaoferowania polscy gospodarze.

 
Dlaczego warto wybierać sezonowe warzywa i owoce?
  • optymalna zawartość witamin i składników mineralnych, a co za tym idzie również mniejsze ich straty zachodzące np. podczas transportu - kupujesz je wtedy, kiedy będą dojrzałe i gotowe do spożycia
  • mniejsze zastosowanie zabiegów konserwujących, które są niezbędne przy transporcie produktów "z daleka"
  • są najzdrowsze i... najsmaczniejsze  
  • tańsze niż poza sezonem
Za każdym razem będę namawiała Cię do mrożenia takich produktów żeby za kilka miesięcy móc ponownie cieszyć się ich smakiem ❤️.

Czy wiesz z jakich warzyw i owoców możesz korzystać w kwietniu?
Przygotowałam dla Ciebie małą ściągę 😀

 

WARZYWA:



BOTWINKA
CEBULA DYMKA
ROSZPONKA
RZODKIEWKA
SZCZYPIOREK
SZPARAGI
ZIEMNIAKI

OWOCE: 


JABŁKA
RABARBAR
TRUSKAWKI (szklarniowe)