
Odżywianie się zgodnie z zasadami zdrowego żywienia to nie tylko dbanie o kaloryczność jadłospisu, urozmaicone dania.. czy jedzenie dużej ilości warzyw i owoców. To także jedzenie
sezonowe i korzystanie z dobrodziejstw jakie mają nam do zaoferowania polscy gospodarze.
Dlaczego warto wybierać sezonowe warzywa i owoce?
- optymalna zawartość witamin i składników mineralnych, a co za tym idzie również mniejsze ich straty zachodzące np. podczas transportu - kupujesz je wtedy, kiedy będą dojrzałe i gotowe do spożycia
- mniejsze zastosowanie zabiegów konserwujących, które są niezbędne przy transporcie produktów "z daleka"
- są najzdrowsze i... najsmaczniejsze
- tańsze niż poza sezonem
Za każdym razem będę namawiała Cię do mrożenia takich produktów żeby za kilka miesięcy móc ponownie cieszyć się ich smakiem ❤️.
Czy wiesz z jakich warzyw i owoców możesz korzystać w
kwietniu?
Przygotowałam dla Ciebie małą ściągę 😀
WARZYWA:
 |
BOTWINKA |
 |
CEBULA DYMKA |
 |
ROSZPONKA |
 |
RZODKIEWKA |
 |
SZCZYPIOREK |
 |
SZPARAGI |
 |
ZIEMNIAKI |
OWOCE:
 |
JABŁKA |
 |
RABARBAR |
 |
TRUSKAWKI (szklarniowe) |