Jadłospis tygodniowy 1800 kcal

Przygotowałam dla Ciebie tygodniowy jadłospis o kaloryczności 1800 kcal. Znajdziesz w nim 4 posiłki (śniadanie, drugie śniadanie, obiad i kolację). Część posiłków (w całości lub częściowo) przygotujesz na dwa dni dzięki czemu zaoszczędzisz czas spędzony w kuchni.

Powiększ poniższe zdjęcie żeby zapoznać się ze skróconym planem posiłków. Dokładna rozpiska i przepisy na poszczególne dania znajdują się poniżej tabeli. Jadłospis możesz skopiować, ale możesz również dać mi znać tutaj (w komentarzu), a wyślę go do Ciebie w pliku pdf.

Mała uwaga!
Kaloryczność, na którą jadłospis został zbilansowany w dniu 6 i 7 jest delikatnie mniejsza - zrobiłam to z myślą o tych, dla których weekend (zakładając, że dzień 1 to poniedziałek) nie może obyć się bez domowego ciasta. Jeśli jednak nie zamierzasz z tej "luki" skorzystać dodaj sobie posiłek na około 200-300 kcal.


Dzień 1

Śniadanie - waniliowa owsianka z gruszką i żurawiną
  • Mleko UHT, 2% tłuszczu - 1 szklanka (220 ml)
  • Płatki owsiane - 4 łyżki
  • Otręby pszenne - 10 g
  • Żurawina suszona - 0,5 garści (~20g.)
  • Gruszka - 1 szt.
  • Laska wanilii - ½ szt.
Płatki owsiane, ziarenka wanilii oraz pokrojoną laskę podgrzej razem z mlekiem przez kilka minut. Nie doprowadź do wrzenia! Z mleka wyjmij kawałki laski wanilii, dodaj pokrojoną gruszkę, żurawinę, otręby. Przełóż do miseczki. 

Drugie śniadanie - sałatka grecka z chlebem
  • Rukola - 1 garść
  • Ser typu "Feta" - 50 g
  • Pomidorki koktajlowe - 7 szt.
  • Ogórek - ½ szt.
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
  • Cebula - 2 plastry
  • Oliwki czarne - 3 szt.
  • Przyprawy: czubryca zielona
  • Chleb z ziarnami - 1 kromka
Z podanych składników przygotuj sałatkę. Zjedz z kromką świeżego chleba (bez masła).


Obiad - warzywa po chińsku z makaronem ryżowym i kurczakiem + brokuł

Poniższy przepis obejmuje 2 porcje - to obiad również na jutro.
  • Warzywa mrożone na patelnię po chińsku - 300 g
  • Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
  • Olej rzepakowy - ok. 3 łyżki
  • Makaron ryżowy - 200 g
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Mięso z piersi kurczaka - 200 g
  • Brokuły - 500 g
Kurczaka pokrój w kosteczkę, przełóż do miseczki, dodaj trochę sosu sojowego, dopraw wg. uznania solą, pieprzem, słodką papryką.
Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej olej, usmaż kurczaka, a następnie dodaj mieszankę chińską. Dodaj resztę sosu sojowego i dopraw jeszcze raz solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
Dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Jeśli danie będzie zbyt "suche" podlej je delikatnie wodą (może być ta z makaronu).
Brokuł ugotuj al dente.



Kolacja - placuszki koperkowo-łososiowe
Poniższy przepis obejmuje 2 porcje - to kolacja również na jutro.

Link do przepisu: http://bit.ly/KC-placuszki-koperkowo-lososiowe
  • Mąka pszenna - 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia - ¾ łyżeczki
  • Mleko UHT, 2% tłuszczu - ¾ szklanki
  • Jajo rozmiar M- 1 szt.
  • Koperek - 1 pęczek
  • Natka pietruszki - 1 łyżka
  • Cebula dymka ze szczypiorkiem - 1 szt.
  • Łosoś wędzony - 50 g
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (lub mniej!)
  • Przyprawy: sól (½ łyżeczki), pieprz czarny (do smaku)
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski. Dodaj mleko, jajo, posiekany koperek i natkę pietruszki. Cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem drobno posiekaj, łososia pokrój na małe kawałki - dodaj do miski. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką placuszki. Smaż do zrumienienia na każdej stronie. Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy. 


Dzień 2

Śniadanie - omlet z mozzarellą i pomidorkami
  • Jaja rozmiar M - 2 szt.
  • Masło - 1 łyżka
  • Pomidorki koktajlowe - 5-6 szt.
  • Ser mozzarella - ½ szt.
  • Świeże listki bazylii
Rozbełtaj jaja. Na patelni rozgrzej masło i wylej masę jajeczną. Kiedy masa zacznie się powoli ścinać ułóż pomidorki, plastry mozzarelli i poszarpane listki bazylii. Chwilę przed końcem smażenia omlet złóż na pół.


Drugie śniadanie - wiosenna sałatka owocowa z rodzynkami
  • Gruszka - ½ szt.
  • Jabłko - ½ szt.
  • Banan - 1 szt.
  • Rodzynki - 1 garść
Gruszkę i jabłko pokrój w kosteczkę, banana w plasterki. Dodaj rodzynki i dokładnie wymieszaj. Jeśli nie będziesz jeść sałatki od razu - skrop ją delikatnie sokiem z cytryny. 


Obiad - warzywa po chińsku z makaronem ryżowym i kurczakiem
Odgrzej obiad przygotowany wczoraj.


Kolacja - placuszki koperkowo-łososiowe
Odgrzej placuszki przygotowane wczoraj.



Dzień 3

Śniadanie - kanapki z pastą z czarnych oliwek + pomidorki
Poniższy przepis na pastę obejmuje 2 porcje - to śniadanie również na jutro.
Pasta z czarnych oliwek:
  • Oliwki czarne - 75 g
  • Nasiona słonecznika - 2,5 łyżki (~25 g)
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki 
  • Pomidorki koktajlowe - 7 szt.
  • Chleb z ziarnami - 2 kromki
Słonecznik upraż na suchej patelni przez 2-3 minuty i zostaw do ostudzenia. Wsyp do miseczki razem z innymi składniki i zblenduj na gładką pastę.
Chleb posmaruj pastą. Zjedz do tego pomidorki.


Drugie śniadanie - wiosenna sałatka owocowa z rodzynkami
Sałatka taka jak wczoraj.
  • Gruszka - ½ szt.
  • Jabłko - ½ szt.
  • Banan - 1 szt.
  • Rodzynki - 1 garść
Gruszkę i jabłko pokrój w kosteczkę, banana w plasterki. Dodaj rodzynki i dokładnie  wymieszaj. Jeśli nie będziesz jeść sałatki od razu - skrop ją delikatnie sokiem z cytryny. 


Obiad - duszona polędwiczka z kaszą gryczaną i brukselką z sezamem

Poniższy przepis obejmuje 2 porcje - to obiad również na jutro.
  • Olej rzepakowy - 3-4 łyżki
  • Cebula - 1 szt.
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Wieprzowina, polędwiczka - 300 g
  • Bulion - 2 szklanki
  • Mąka pszenna - 2 łyżki
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, zioła, ziele angielskie, liście laurowe
  • Kasza gryczana - 100 g
  • Brukselka - 400 g
  • Sezam - 2 łyżki
Oczyszczoną polędwiczkę pokrój w plastry, lekko rozbij dłonią i dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, wędzoną i ulubionymi ziołami np. tymiankiem lub rozmarynem.
Na patelnię wlej olej i od zimnej patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek (możesz wrzucić cały ząbek, lekko go rozduś). Dodaj mięso i smaż do zamknięcia włókien z obydwóch stron.
Całość zalej bulionem, dodaj ziele angielskie, liść laurowy. Duś mięso do miękkości - około 40 min./ 1 godzinę.
Zagęść sos - do szklanki wlej troszkę zimnej wody, dodaj mąkę i dobrze rozmieszaj. Dodaj trochę gorącego bulionu i ponownie wymieszaj. Odsuń na patelni mięso, wlej zawartość szklanki energicznie mieszając żeby nie zrobiły się grudki.
Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ugotuj brukselkę (jeśli masz taką możliwość to zrób to na parze) i posyp sezamem po nałożeniu na talerz.


Kolacja - serek wiejski z warzywami i szczypiorkiem
  • Serek wiejski - 1 opakowanie (200 g)
  • Rzodkiewka - 6 szt.
  • Ogórek - 1 szt.
  • Szczypiorek - 1 łyżka
  • Przyprawy: sól, pieprz
  • Chleb z ziarnami - 2 kromki
  • Szynka z piersi kurczaka - 2 plastry
  • Pomidor - 2 plastry
Serek przełóż do miseczki. Dodaj drobno pokrojone rzodkiewki i ogórka, posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Na chleb połóż plasterek szynki i pomidora.


Dzień 4

Śniadanie - kanapki z pastą z czarnych oliwek + pomidorki
Śniadanie takie jak wczoraj - pasta powinna zostać Ci z wczoraj.
    Pasta z czarnych oliwek:
    • Oliwki czarne - 75 g
    • Nasiona słonecznika - 2,5 łyżki (~25 g)
    • Czosnek - 1 ząbek
    • Sok z cytryny - 1 łyżka
    • Oliwa z oliwek - 2 łyżki 
    • Pomidorki koktajlowe - 7 szt.
    • Chleb z ziarnami - 2 kromki
      Słonecznik upraż na suchej patelni przez 2-3 minuty i zostaw do ostudzenia. Wsyp do miseczki razem z innymi składniki i zblenduj na gładką pastę.
      Chleb posmaruj pastą. Zjedz do tego pomidorki.


      Drugie śniadanie - koktajl gruszka-kiwi-banan
      Przygotuj podwójną porcję - to drugie śniadanie również na jutro. Porcję na kolejny dzień przechowaj w lodówce.
      • Kefir  - 200 ml
      • Gruszka - ½ szt.
      • Kiwi - ½ szt.
      • Banan - ½ szt.
      • Płatki owsiane górskie - 2 łyżki
      Wrzuć składniki do kielicha blendera i dokładnie zmiksuj. Nie obieraj gruszki ze skórki. 


      Obiad - duszona polędwiczka z kaszą gryczaną i brukselką z sezamem
      Odgrzej obiad przygotowany wczoraj.


      Kolacja - serek wiejski z warzywami i szczypiorkiem
      Kolacja taka jak wczoraj.
      • Serek wiejski - 1 opakowanie (200 g)
      • Rzodkiewka - 6 szt.
      • Ogórek - 1 szt.
      • Szczypiorek - 1 łyżka
      • Przyprawy: sól, pieprz
      • Chleb z ziarnami - 2 kromki
      • Szynka z piersi kurczaka - 2 plastry
      • Pomidor - 2 plastry
      Serek przełóż do miseczki. Dodaj drobno pokrojone rzodkiewki i ogórka, posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
      Na chleb połóż plasterek szynki i pomidora.


      Dzień 5
       
      Śniadanie - kanapka z jajkiem i kiełkami rzodkiewki
      • Chleb z ziarnami - 2 kromki
      • Masło - 2 łyżeczki  (do cienkiego posmarowania)
      • Sałata - 2 liście
      • Jaja gotowane na twardo - 1 szt.
      • Pomidor - 4 plastry
      • Kiełki rzodkiewki - 2 łyżki
      • Przyprawy: pieprz
      Jajko ugotuj na twardo (zagotuj wodę, włóż jajko na łyżce, gotuj 7-8 minut, następnie wyjmij i zalej zimną wodą), obierz i pokrój w plastry. Na cienko posmarowany masłem chleb połóż sałatę, plastry jajka, pomidora i posyp kiełkami. Oprósz świeżo mielonym pieprzem. 


      Drugie śniadanie - koktajl gruszka-kiwi-banan
      Wypij koktajl przygotowany wczoraj.


      Obiad - ryba zapiekana z mozzarellą, szpinakiem i suszonymi pomidorami
      • Dorsz / Łosoś atlantycki - 150 g
      • Kasza pęczak / ryż basmati / komosa ryżowa - 70 g
      • Mozzarella - ½ szt.
      • Szpinak - 100 g
      • Suszone pomidory w oleju - 3 plastry
      • Oliwa z oliwek - ½ łyżki
      • Nasiona sezamu  - 1 łyżka
      • Czosnek - 1 ząbek
      • Dodatkowo: sok z cytryny, pół pęczku natki pietruszki
      • Przyprawy: sól, pieprz, zioła do ryb, kurkuma
      Rybę skrop sokiem z cytryny, posyp ziołami. Wlej oliwę na patelnię, wrzuć posiekany i lekko rozduszony czosnek oraz pokrojone pomidory. Przypraw solą, pieprzem i duś ok. 1 minuty. Wsyp umyty i odsączony/osuszony szpinak, duś chwilkę aż zmięknie. Wymieszaj z pokruszoną mozzarellą.
      Kaszę ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie z kurkumą, a po ugotowaniu wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i sezamem.
      Na dno naczynia żaroodpornego wsyp kaszę z natką i sezamem, na niej ułóż kawałki ryby, wyłóż szpinak z pomidorami i mozzarellą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
      Piecz około 8-10 minut.


      Kolacja - bruschetty z pomidorem i awokado
      • Bułka grahamka - 2 szt.
      • Pomidor - 1,5 szt.
      • Awokado - ¼ szt.
      • Czosnek - 1 ząbek
      • Oliwa z oliwek - 1 łyżka
      • Świeże liście bazylii
      • Przyprawy: sól, pieprz
      Piekarnik nagrzej do 190 stopni (termoobieg).  
      Bułki przekrój na połówki.
      W miseczce wymieszaj oliwę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Posmaruj połówki bułek (zostaw troszkę oliwy w miseczce).
      Bułki włóż na parę minut do piekarnika, tak żeby się przyrumieniły i schrupły.
      Pomidory przekrój na pół i wydrąż z pestek. Pokrój w drobną kostkę, bazylię posiekaj (możesz użyć malaksera - wtedy wrzuć do niego razem pomidory i listki bazylii). Awokado pokrój w drobną kostkę (ręcznie) . Wrzuć wszystko do miseczki z resztką oliwy i wymieszaj. Dodaj sól i pieprz.
      Wyłóż przygotowane pomidory z awokado na bułki. Posyp świeżo zmielonym pieprzem.

      Dzień 6

      Śniadanie - nocna owsianka z bananem, malinami i czekoladą
      • Jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 1 kubeczek (180-200 g)
      • Płatki owsiane - 3 łyżki (30g.)
      • Chia, nasiona - 1 łyżeczka (5g.)
      • Miód pszczeli - 1 łyżeczka
      • Banan - ½ szt.
      • Maliny mrożone - 30 g
      • Czekolada gorzka - 1 kostka (5g.)
      Poprzedniego dnia wieczorem wymieszaj ze sobą jogurt, płatki i nasiona chia. Zamknij w słoiku i wstaw do lodówki. Rano, kolejnego dnia dodaj pozostałe składniki i posyp startą czekoladą. 


      Drugie śniadanie - koktajl ze świeżym szpinakiem i pomarańczą
      • Pomarańcza - 2 szt.
      • Kiwi - 1 szt.
      • Szpinak - 2 garść, garście
      Pomarańcze obierz ze skóry i pokrój na kawałki. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na jednolitą masę.   


      Obiad - spaghetti z cukinią i groszkiem
      Przygotuj podwójną porcję - to obiad również na jutro. Porcję na kolejny dzień przechowaj w lodówce.
      • Makaron spaghetti pełnoziarnisty - 85 g
      • Mielone mięso z piersi indyka - 100 g
      • Olej rzepakowy - 1 łyżka
      • Cebula - 0,5 szt. (35g.)
      • Czosnek - 1 ząbek (5g.)
      • Pomidory z puszki - 200 g
      • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
      • Marchew - 1 szt.
      • Groszek zielony, mrożony - 2 łyżki
      • Cukinia - ¼ sztuki
      • Ser parmezan - 1 łyżka
      Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
      Na patelnię wlej olej i wrzuć drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek - przesmaż aż cebula się zeszkli. Dodaj mięso i je obsmaż. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu.
      Do gotowego sosu dodaj startą na tarce marchewkę, mrożony groszek i pokrojoną według uznania cukinię (nie za cienkie plasterki, cukinia ma zostać w formie al dente). Dodaj koncentrat pomidorowy.
      Podawaj posypane tartym parmezanem. 


      Kolacja - bruschetty z pomidorem i awokado

      Kolacja taka jak wczoraj.
      • Bułka grahamka - 2 szt.
      • Pomidor - 1,5 szt.
      • Awokado - ¼ szt.
      • Czosnek - 1 ząbek
      • Oliwa z oliwek - 1 łyżka
      • Świeże liście bazylii
      • Przyprawy: sól, pieprz
      Piekarnik nagrzej do 190 stopni (termoobieg).  
      Bułki przekrój na połówki.
      W miseczce wymieszaj oliwę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Posmaruj połówki bułek (zostaw troszkę oliwy w miseczce).
      Bułki włóż na parę minut do piekarnika, tak żeby się przyrumieniły i schrupły.
      Pomidory przekrój na pół i wydrąż z pestek. Pokrój w drobną kostkę, bazylię posiekaj (możesz użyć malaksera - wtedy wrzuć do niego razem pomidory i listki bazylii). Awokado pokrój w drobną kostkę (ręcznie) . Wrzuć wszystko do miseczki z resztką oliwy i wymieszaj. Dodaj sól i pieprz.
      Wyłóż przygotowane pomidory z awokado na bułki. Posyp świeżo zmielonym pieprzem. 


      Dzień 7

      Śniadanie - jaja sadzone na szynce
      • Masło - 1 łyżka
      • Szynka - 2 plastry
      • Jaja kurze - 2 szt.
      • Chleb z ziarnami - 1 kromka
      • Pomidorki koktajlowe - 5 szt.
      Rozgrzej masło na patelni, połóż plasterki szynki i delikatnie obsmaż je z obydwóch stron. Zdejmij z patelni. Wbij jajka. Smaż według preferencji z jednej lub dwóch stron.  Wyłóż na plasterki szynki (pod koniec smażenia jajek możesz jeszcze na chwilę położyć szynkę na patelnię żeby ją podgrzać).
      Zjedz z kromką chleba (nie potrzebujesz masła J) i pomidorkami koktajlowymi.


      Drugie śniadanie - koktajl gruszkowy z orzechami i cynamonem
      • Jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 1 kubeczek (180-200 g)
      • Gruszka - 1 szt.
      • Orzechy włoskie - 1 łyżka
      • Cynamon
      • Siemię lniane - 1 łyżka
      • Sok z ½ sztuki cytryny
      Gruszkę zetrzyj na tarce, skrop sokiem z cytryny, posyp cynamonem. Zmiksuj jogurt z przyprawioną gruszką, siemieniem, drobno posiekanymi orzechami (i jeśli masz świeżymi listkami mięty). 


      Obiad - spaghetti z cukinią i groszkiem
      Odgrzej obiad przygotowany wczoraj.


      Kolacja - tosty z szynką, serem, pomidorem i świeżą bazylią
      • Pieczywo tostowe, pełnoziarniste - 4 kromki
      • Szynka parmeńska - 2 plastry
      • Mozarella - 2 plastry
      • Pomidor - 2 plastry
      • Świeże liście bazylii
      Przygotuj tosty z podanych składników. Jeśli masz opiekacz do kanapek zrób je w nim. Jeśli nie masz skorzystaj z piekarnika (użyj wtedy 4 plastrów sera mozzarella i 4 plastry pomidora, szynkę podziel na 4 kromki).