Jadłospis tygodniowy 1800 kcal
Przygotowałam dla Ciebie tygodniowy jadłospis o kaloryczności 1800 kcal. Znajdziesz w nim 4 posiłki (śniadanie, drugie śniadanie, obiad i kolację). Część posiłków (w całości lub częściowo) przygotujesz na dwa dni dzięki czemu zaoszczędzisz czas spędzony w kuchni.
Powiększ poniższe zdjęcie żeby zapoznać się ze skróconym planem posiłków. Dokładna rozpiska i przepisy na poszczególne dania znajdują się poniżej tabeli. Jadłospis możesz skopiować, ale możesz również dać mi znać tutaj (w komentarzu), a wyślę go do Ciebie w pliku pdf.
Mała uwaga!
Kaloryczność, na którą jadłospis został zbilansowany w dniu 6 i 7 jest delikatnie mniejsza - zrobiłam to z myślą o tych, dla których weekend (zakładając, że dzień 1 to poniedziałek) nie może obyć się bez domowego ciasta. Jeśli jednak nie zamierzasz z tej "luki" skorzystać dodaj sobie posiłek na około 200-300 kcal.
Drugie śniadanie - sałatka grecka z chlebem
Obiad - warzywa po chińsku z makaronem ryżowym i kurczakiem + brokuł
Poniższy przepis obejmuje 2 porcje - to obiad również na jutro.
Drugie śniadanie - wiosenna sałatka owocowa z rodzynkami
Obiad - warzywa po chińsku z makaronem ryżowym i kurczakiem
Kolacja - placuszki koperkowo-łososiowe
Drugie śniadanie - wiosenna sałatka owocowa z rodzynkami
Sałatka taka jak wczoraj.
Obiad - duszona polędwiczka z kaszą gryczaną i brukselką z sezamem
Poniższy przepis obejmuje 2 porcje - to obiad również na jutro.
Kolacja - serek wiejski z warzywami i szczypiorkiem
Drugie śniadanie - koktajl gruszka-kiwi-banan
Przygotuj podwójną porcję - to drugie śniadanie również na jutro. Porcję na kolejny dzień przechowaj w lodówce.
Obiad - duszona polędwiczka z kaszą gryczaną i brukselką z sezamem
Kolacja - serek wiejski z warzywami i szczypiorkiem
Kolacja taka jak wczoraj.
Drugie śniadanie - koktajl gruszka-kiwi-banan
Obiad - ryba zapiekana z mozzarellą, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Drugie śniadanie - koktajl ze świeżym szpinakiem i pomarańczą
Obiad - spaghetti z cukinią i groszkiem
Przygotuj podwójną porcję - to obiad również na jutro. Porcję na kolejny dzień przechowaj w lodówce.
Kolacja - bruschetty z pomidorem i awokado
Kolacja taka jak wczoraj.
Śniadanie - jaja sadzone na szynce
Drugie śniadanie - koktajl gruszkowy z orzechami i cynamonem
Obiad - spaghetti z cukinią i groszkiem
Kolacja - tosty z szynką, serem, pomidorem i świeżą bazylią
Powiększ poniższe zdjęcie żeby zapoznać się ze skróconym planem posiłków. Dokładna rozpiska i przepisy na poszczególne dania znajdują się poniżej tabeli. Jadłospis możesz skopiować, ale możesz również dać mi znać tutaj (w komentarzu), a wyślę go do Ciebie w pliku pdf.
Mała uwaga!
Kaloryczność, na którą jadłospis został zbilansowany w dniu 6 i 7 jest delikatnie mniejsza - zrobiłam to z myślą o tych, dla których weekend (zakładając, że dzień 1 to poniedziałek) nie może obyć się bez domowego ciasta. Jeśli jednak nie zamierzasz z tej "luki" skorzystać dodaj sobie posiłek na około 200-300 kcal.
Dzień 1
Śniadanie -
waniliowa owsianka z gruszką i żurawiną
Link do
przepisu: https://bit.ly/KC-waniliowa-owsianka-z-gruszka
- Mleko UHT, 2% tłuszczu - 1 szklanka (220 ml)
- Płatki owsiane - 4 łyżki
- Otręby pszenne - 10 g
- Żurawina suszona - 0,5 garści (~20g.)
- Gruszka - 1 szt.
- Laska wanilii - ½ szt.
Płatki owsiane, ziarenka wanilii oraz pokrojoną laskę podgrzej razem z
mlekiem przez kilka minut. Nie doprowadź do wrzenia! Z mleka wyjmij kawałki
laski wanilii, dodaj pokrojoną gruszkę, żurawinę, otręby. Przełóż do
miseczki.
Drugie śniadanie - sałatka grecka z chlebem
- Rukola - 1 garść
- Ser typu "Feta" - 50 g
- Pomidorki koktajlowe - 7 szt.
- Ogórek - ½ szt.
- Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
- Cebula - 2 plastry
- Oliwki czarne - 3 szt.
- Przyprawy: czubryca zielona
- Chleb z ziarnami - 1 kromka
Z podanych składników przygotuj sałatkę. Zjedz z kromką świeżego chleba
(bez masła).
Obiad - warzywa po chińsku z makaronem ryżowym i kurczakiem + brokuł
Poniższy przepis obejmuje 2 porcje - to obiad również na jutro.
- Warzywa mrożone na patelnię po chińsku - 300 g
- Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
- Olej rzepakowy - ok. 3 łyżki
- Makaron ryżowy - 200 g
- Sos sojowy - 2 łyżki
- Mięso z piersi kurczaka - 200 g
- Brokuły - 500 g
Kurczaka pokrój w kosteczkę, przełóż do miseczki, dodaj trochę sosu
sojowego, dopraw wg. uznania solą, pieprzem, słodką papryką.
Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej olej, usmaż kurczaka, a następnie dodaj mieszankę chińską. Dodaj resztę sosu sojowego i dopraw jeszcze raz solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej olej, usmaż kurczaka, a następnie dodaj mieszankę chińską. Dodaj resztę sosu sojowego i dopraw jeszcze raz solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
Dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Jeśli danie będzie zbyt
"suche" podlej je delikatnie wodą (może być ta z makaronu).
Brokuł ugotuj al dente.
Kolacja - placuszki koperkowo-łososiowe
Poniższy przepis obejmuje 2 porcje - to kolacja również na jutro.
Link do przepisu: http://bit.ly/KC-placuszki-koperkowo-lososiowe
Poniższy przepis obejmuje 2 porcje - to kolacja również na jutro.
Link do przepisu: http://bit.ly/KC-placuszki-koperkowo-lososiowe
- Mąka pszenna - 1 szklanka
- Proszek do pieczenia - ¾ łyżeczki
- Mleko UHT, 2% tłuszczu - ¾ szklanki
- Jajo rozmiar M- 1 szt.
- Koperek - 1 pęczek
- Natka pietruszki - 1 łyżka
- Cebula dymka ze szczypiorkiem - 1 szt.
- Łosoś wędzony - 50 g
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (lub mniej!)
- Przyprawy: sól (½ łyżeczki), pieprz czarny (do smaku)
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiej do miski. Dodaj mleko, jajo, posiekany koperek i
natkę pietruszki. Cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem drobno posiekaj, łososia
pokrój na małe kawałki - dodaj do miski. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie
wymieszaj.
Na patelni
rozgrzej olej i nakładaj łyżką placuszki. Smaż do zrumienienia na każdej
stronie. Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy.
Dzień 2
Śniadanie -
omlet z mozzarellą i pomidorkami
- Jaja rozmiar M - 2 szt.
- Masło - 1 łyżka
- Pomidorki koktajlowe - 5-6 szt.
- Ser mozzarella - ½ szt.
- Świeże listki bazylii
Rozbełtaj jaja. Na patelni rozgrzej masło i wylej masę jajeczną. Kiedy masa
zacznie się powoli ścinać ułóż pomidorki, plastry mozzarelli i poszarpane
listki bazylii. Chwilę przed końcem smażenia omlet złóż na pół.
Drugie śniadanie - wiosenna sałatka owocowa z rodzynkami
- Gruszka - ½ szt.
- Jabłko - ½ szt.
- Banan - 1 szt.
- Rodzynki - 1 garść
Gruszkę i jabłko pokrój w kosteczkę, banana w plasterki. Dodaj rodzynki i
dokładnie wymieszaj. Jeśli nie będziesz jeść sałatki od razu - skrop ją
delikatnie sokiem z cytryny.
Obiad - warzywa po chińsku z makaronem ryżowym i kurczakiem
Odgrzej
obiad przygotowany wczoraj.
Kolacja - placuszki koperkowo-łososiowe
Odgrzej
placuszki przygotowane wczoraj.
Dzień 3
Śniadanie -
kanapki z pastą z czarnych oliwek + pomidorki
Poniższy przepis na pastę obejmuje 2 porcje - to śniadanie również na jutro.
Poniższy przepis na pastę obejmuje 2 porcje - to śniadanie również na jutro.
- Oliwki czarne - 75 g
- Nasiona słonecznika - 2,5 łyżki (~25 g)
- Czosnek - 1 ząbek
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Pomidorki koktajlowe - 7 szt.
- Chleb z ziarnami - 2 kromki
Słonecznik upraż na suchej patelni przez 2-3 minuty i zostaw do ostudzenia.
Wsyp do miseczki razem z innymi składniki i zblenduj na gładką pastę.
Chleb posmaruj pastą. Zjedz do tego pomidorki.
Drugie śniadanie - wiosenna sałatka owocowa z rodzynkami
Sałatka taka jak wczoraj.
- Gruszka - ½ szt.
- Jabłko - ½ szt.
- Banan - 1 szt.
- Rodzynki - 1 garść
Gruszkę i jabłko pokrój w kosteczkę, banana w plasterki. Dodaj rodzynki i
dokładnie wymieszaj. Jeśli nie będziesz jeść sałatki od razu - skrop ją
delikatnie sokiem z cytryny.
Obiad - duszona polędwiczka z kaszą gryczaną i brukselką z sezamem
Poniższy przepis obejmuje 2 porcje - to obiad również na jutro.
- Olej rzepakowy - 3-4 łyżki
- Cebula - 1 szt.
- Czosnek - 1 ząbek
- Wieprzowina, polędwiczka - 300 g
- Bulion - 2 szklanki
- Mąka pszenna - 2 łyżki
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, zioła, ziele angielskie, liście laurowe
- Kasza gryczana - 100 g
- Brukselka - 400 g
- Sezam - 2 łyżki
Oczyszczoną polędwiczkę pokrój w plastry, lekko rozbij dłonią i dopraw
solą, pieprzem, papryką słodką, wędzoną i ulubionymi ziołami np. tymiankiem lub
rozmarynem.
Na patelnię wlej olej i od zimnej patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek (możesz wrzucić cały ząbek, lekko go rozduś). Dodaj mięso i smaż do zamknięcia włókien z obydwóch stron.
Całość zalej bulionem, dodaj ziele angielskie, liść laurowy. Duś mięso do miękkości - około 40 min./ 1 godzinę.
Zagęść sos - do szklanki wlej troszkę zimnej wody, dodaj mąkę i dobrze rozmieszaj. Dodaj trochę gorącego bulionu i ponownie wymieszaj. Odsuń na patelni mięso, wlej zawartość szklanki energicznie mieszając żeby nie zrobiły się grudki.
Na patelnię wlej olej i od zimnej patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek (możesz wrzucić cały ząbek, lekko go rozduś). Dodaj mięso i smaż do zamknięcia włókien z obydwóch stron.
Całość zalej bulionem, dodaj ziele angielskie, liść laurowy. Duś mięso do miękkości - około 40 min./ 1 godzinę.
Zagęść sos - do szklanki wlej troszkę zimnej wody, dodaj mąkę i dobrze rozmieszaj. Dodaj trochę gorącego bulionu i ponownie wymieszaj. Odsuń na patelni mięso, wlej zawartość szklanki energicznie mieszając żeby nie zrobiły się grudki.
Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ugotuj brukselkę (jeśli masz taką możliwość to zrób to na parze) i posyp
sezamem po nałożeniu na talerz.
Kolacja - serek wiejski z warzywami i szczypiorkiem
- Serek wiejski - 1 opakowanie (200 g)
- Rzodkiewka - 6 szt.
- Ogórek - 1 szt.
- Szczypiorek - 1 łyżka
- Przyprawy: sól, pieprz
- Chleb z ziarnami - 2 kromki
- Szynka z piersi kurczaka - 2 plastry
- Pomidor - 2 plastry
Serek przełóż do miseczki. Dodaj drobno pokrojone rzodkiewki i ogórka,
posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Na chleb połóż plasterek szynki i pomidora.
Dzień 4
Śniadanie -
kanapki z pastą z czarnych oliwek + pomidorki
Śniadanie takie jak wczoraj - pasta powinna zostać Ci z wczoraj.
Śniadanie takie jak wczoraj - pasta powinna zostać Ci z wczoraj.
- Oliwki czarne - 75 g
- Nasiona słonecznika - 2,5 łyżki (~25 g)
- Czosnek - 1 ząbek
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Pomidorki koktajlowe - 7 szt.
- Chleb z ziarnami - 2 kromki
Słonecznik upraż na suchej patelni przez 2-3 minuty i zostaw do ostudzenia.
Wsyp do miseczki razem z innymi składniki i zblenduj na gładką pastę.
Chleb posmaruj pastą. Zjedz do tego pomidorki.
Drugie śniadanie - koktajl gruszka-kiwi-banan
Przygotuj podwójną porcję - to drugie śniadanie również na jutro. Porcję na kolejny dzień przechowaj w lodówce.
- Kefir - 200 ml
- Gruszka - ½ szt.
- Kiwi - ½ szt.
- Banan - ½ szt.
- Płatki owsiane górskie - 2 łyżki
Wrzuć składniki do kielicha blendera i dokładnie zmiksuj. Nie obieraj
gruszki ze skórki.
Obiad - duszona polędwiczka z kaszą gryczaną i brukselką z sezamem
Odgrzej obiad
przygotowany wczoraj.
Kolacja - serek wiejski z warzywami i szczypiorkiem
Kolacja taka jak wczoraj.
- Serek wiejski - 1 opakowanie (200 g)
- Rzodkiewka - 6 szt.
- Ogórek - 1 szt.
- Szczypiorek - 1 łyżka
- Przyprawy: sól, pieprz
- Chleb z ziarnami - 2 kromki
- Szynka z piersi kurczaka - 2 plastry
- Pomidor - 2 plastry
Serek przełóż do miseczki. Dodaj drobno pokrojone rzodkiewki i ogórka,
posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Na chleb połóż plasterek szynki i pomidora.
Dzień 5
Śniadanie -
kanapka z jajkiem i kiełkami rzodkiewki
- Chleb z ziarnami - 2 kromki
- Masło - 2 łyżeczki (do cienkiego posmarowania)
- Sałata - 2 liście
- Jaja gotowane na twardo - 1 szt.
- Pomidor - 4 plastry
- Kiełki rzodkiewki - 2 łyżki
- Przyprawy: pieprz
Jajko ugotuj na twardo (zagotuj wodę, włóż jajko na łyżce, gotuj 7-8 minut,
następnie wyjmij i zalej zimną wodą), obierz i pokrój w plastry. Na cienko
posmarowany masłem chleb połóż sałatę, plastry jajka, pomidora i posyp
kiełkami. Oprósz świeżo mielonym pieprzem.
Drugie śniadanie - koktajl gruszka-kiwi-banan
Wypij
koktajl przygotowany wczoraj.
Obiad - ryba zapiekana z mozzarellą, szpinakiem i suszonymi pomidorami
- Dorsz / Łosoś atlantycki - 150 g
- Kasza pęczak / ryż basmati / komosa ryżowa - 70 g
- Mozzarella - ½ szt.
- Szpinak - 100 g
- Suszone pomidory w oleju - 3 plastry
- Oliwa z oliwek - ½ łyżki
- Nasiona sezamu - 1 łyżka
- Czosnek - 1 ząbek
- Dodatkowo: sok z cytryny, pół pęczku natki pietruszki
- Przyprawy: sól, pieprz, zioła do ryb, kurkuma
Rybę skrop sokiem z cytryny, posyp ziołami. Wlej oliwę na patelnię, wrzuć
posiekany i lekko rozduszony czosnek oraz pokrojone pomidory. Przypraw solą,
pieprzem i duś ok. 1 minuty. Wsyp umyty i odsączony/osuszony szpinak, duś
chwilkę aż zmięknie. Wymieszaj z pokruszoną mozzarellą.
Kaszę ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie z kurkumą, a po ugotowaniu wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i sezamem.
Na dno naczynia żaroodpornego wsyp kaszę z natką i sezamem, na niej ułóż kawałki ryby, wyłóż szpinak z pomidorami i mozzarellą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Piecz około 8-10 minut.
Kaszę ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie z kurkumą, a po ugotowaniu wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i sezamem.
Na dno naczynia żaroodpornego wsyp kaszę z natką i sezamem, na niej ułóż kawałki ryby, wyłóż szpinak z pomidorami i mozzarellą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Piecz około 8-10 minut.
Kolacja -
bruschetty z pomidorem i awokado
- Bułka grahamka - 2 szt.
- Pomidor - 1,5 szt.
- Awokado - ¼ szt.
- Czosnek - 1 ząbek
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
- Świeże liście bazylii
- Przyprawy: sól, pieprz
Piekarnik
nagrzej do 190 stopni (termoobieg).
Bułki
przekrój na połówki.
W miseczce
wymieszaj oliwę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Posmaruj połówki bułek
(zostaw troszkę oliwy w miseczce).
Bułki włóż
na parę minut do piekarnika, tak żeby się przyrumieniły i schrupły.
Pomidory
przekrój na pół i wydrąż z pestek. Pokrój w drobną kostkę, bazylię posiekaj
(możesz użyć malaksera - wtedy wrzuć do niego razem pomidory i listki bazylii).
Awokado pokrój w drobną kostkę (ręcznie) . Wrzuć wszystko do miseczki z resztką
oliwy i wymieszaj. Dodaj sól i pieprz.
Wyłóż
przygotowane pomidory z awokado na bułki. Posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Dzień 6
Śniadanie -
nocna owsianka z bananem, malinami i czekoladą
- Jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 1 kubeczek (180-200 g)
- Płatki owsiane - 3 łyżki (30g.)
- Chia, nasiona - 1 łyżeczka (5g.)
- Miód pszczeli - 1 łyżeczka
- Banan - ½ szt.
- Maliny mrożone - 30 g
- Czekolada gorzka - 1 kostka (5g.)
Poprzedniego dnia wieczorem wymieszaj ze sobą jogurt, płatki i nasiona
chia. Zamknij w słoiku i wstaw do lodówki. Rano, kolejnego dnia dodaj pozostałe
składniki i posyp startą czekoladą.
Drugie śniadanie - koktajl ze świeżym szpinakiem i pomarańczą
- Pomarańcza - 2 szt.
- Kiwi - 1 szt.
- Szpinak - 2 garść, garście
Pomarańcze obierz ze skóry i pokrój na kawałki. Wszystkie składniki wrzuć
do blendera i zmiksuj na jednolitą masę.
Obiad - spaghetti z cukinią i groszkiem
Przygotuj podwójną porcję - to obiad również na jutro. Porcję na kolejny dzień przechowaj w lodówce.
- Makaron spaghetti pełnoziarnisty - 85 g
- Mielone mięso z piersi indyka - 100 g
- Olej rzepakowy - 1 łyżka
- Cebula - 0,5 szt. (35g.)
- Czosnek - 1 ząbek (5g.)
- Pomidory z puszki - 200 g
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
- Marchew - 1 szt.
- Groszek zielony, mrożony - 2 łyżki
- Cukinia - ¼ sztuki
- Ser parmezan - 1 łyżka
Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelnię wlej olej i wrzuć drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek - przesmaż aż cebula się zeszkli. Dodaj mięso i je obsmaż. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu.
Do gotowego sosu dodaj startą na tarce marchewkę, mrożony groszek i pokrojoną według uznania cukinię (nie za cienkie plasterki, cukinia ma zostać w formie al dente). Dodaj koncentrat pomidorowy.
Podawaj posypane tartym parmezanem.
Na patelnię wlej olej i wrzuć drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek - przesmaż aż cebula się zeszkli. Dodaj mięso i je obsmaż. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu.
Do gotowego sosu dodaj startą na tarce marchewkę, mrożony groszek i pokrojoną według uznania cukinię (nie za cienkie plasterki, cukinia ma zostać w formie al dente). Dodaj koncentrat pomidorowy.
Podawaj posypane tartym parmezanem.
Kolacja - bruschetty z pomidorem i awokado
Kolacja taka jak wczoraj.
- Bułka grahamka - 2 szt.
- Pomidor - 1,5 szt.
- Awokado - ¼ szt.
- Czosnek - 1 ząbek
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
- Świeże liście bazylii
- Przyprawy: sól, pieprz
Piekarnik
nagrzej do 190 stopni (termoobieg).
Bułki
przekrój na połówki.
W miseczce
wymieszaj oliwę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Posmaruj połówki bułek
(zostaw troszkę oliwy w miseczce).
Bułki włóż
na parę minut do piekarnika, tak żeby się przyrumieniły i schrupły.
Pomidory
przekrój na pół i wydrąż z pestek. Pokrój w drobną kostkę, bazylię posiekaj
(możesz użyć malaksera - wtedy wrzuć do niego razem pomidory i listki bazylii).
Awokado pokrój w drobną kostkę (ręcznie) . Wrzuć wszystko do miseczki z resztką
oliwy i wymieszaj. Dodaj sól i pieprz.
Wyłóż
przygotowane pomidory z awokado na bułki. Posyp świeżo zmielonym
pieprzem.
Dzień 7
Śniadanie - jaja sadzone na szynce
- Masło - 1 łyżka
- Szynka - 2 plastry
- Jaja kurze - 2 szt.
- Chleb z ziarnami - 1 kromka
- Pomidorki koktajlowe - 5 szt.
Rozgrzej
masło na patelni, połóż plasterki szynki i delikatnie obsmaż je z obydwóch
stron. Zdejmij z patelni. Wbij jajka. Smaż według preferencji z jednej lub
dwóch stron. Wyłóż na plasterki szynki (pod koniec smażenia jajek możesz
jeszcze na chwilę położyć szynkę na patelnię żeby ją podgrzać).
Zjedz z
kromką chleba (nie potrzebujesz masła J) i pomidorkami koktajlowymi.
Drugie śniadanie - koktajl gruszkowy z orzechami i cynamonem
- Jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 1 kubeczek (180-200 g)
- Gruszka - 1 szt.
- Orzechy włoskie - 1 łyżka
- Cynamon
- Siemię lniane - 1 łyżka
- Sok z ½ sztuki cytryny
Gruszkę zetrzyj na tarce, skrop sokiem z cytryny, posyp cynamonem. Zmiksuj
jogurt z przyprawioną gruszką, siemieniem, drobno posiekanymi orzechami (i
jeśli masz świeżymi listkami mięty).
Obiad - spaghetti z cukinią i groszkiem
Odgrzej
obiad przygotowany wczoraj.
Kolacja - tosty z szynką, serem, pomidorem i świeżą bazylią
- Pieczywo tostowe, pełnoziarniste - 4 kromki
- Szynka parmeńska - 2 plastry
- Mozarella - 2 plastry
- Pomidor - 2 plastry
- Świeże liście bazylii
Przygotuj
tosty z podanych składników. Jeśli masz opiekacz do kanapek zrób je w nim.
Jeśli nie masz skorzystaj z piekarnika (użyj wtedy 4 plastrów sera mozzarella i
4 plastry pomidora, szynkę podziel na 4 kromki).