Czekoladowy budyń jaglany [wegański, bez laktozy, bez glutenu]

Od tego budyniu zaczęła się moja "jaglana przygoda". Czekoladowy budyń jaglany z kakao, gorzką czekoladą i ulubionymi owocami. Jeśli waniliowy przypadł Wam już do gustu - pora na nową odsłonę!



Składniki na 2 porcje (2 kokilki o średnicy 10cm):
  • 60 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
  • 3/4 szklanki napoju migdałowego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 kostki gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • opcjonalnie: maliny lub inne owoce

Kaloryczność 1 porcji to ok. 187 kcal

24 % tłuszczu
64 % węglowodanów
12 % białka

Zawartość błonnika ok: 1,8 g.

Ugotowaną wg. przepisu na opakowaniu kaszę jaglaną zalej napojem roślinnym i podgrzej z czekoladą, kakao i syropem klonowym aż czekolada się rozpuści. Zblenduj całość na gładki krem (użyj do tego ręcznego blendera).
Dodaj ulubione owoce (podana kaloryczność dotyczy "czystego" budyniu bez dodatków).

Przepis pochodzi z książki "Poranne inspiracje. Zdrowe śniadania w 15 minut." Violi Urban (klik).