Sernikowe ptasie mleczko [deser insulinooporności]

Jeśli potrzebujesz pomysłu na deser, który po pierwsze możesz zjeść mając insulinooporność, a po drugie masz mało czasu to to jest przepis właśnie dla Ciebie. Absolutnie ekspresowy deser!




Składniki:
  • 300 g mielonego twarogu / jogurtu skyr
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego / owsianego / migdałowego
  • 1 szklanka jogurtu greckiego (200 ml)
  • 3 łyżki żelatyny / agaru
  • 3 łyżki inuliny + opcjonalnie: 2 łyżki inuliny / erytrytolu / stewii / ksylitolu
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • kakao do posypania

Kaloryczność deseru to ok. 964 kcal

56,4 % tłuszczu
19,9 % węglowodanów
23,7 % białka

Zawartość błonnika ok:  3,2 g.

Oryginalny przepis pochodzi z książki "Słodkości w insulinooporności" (klik). Gdybyście zastanawiali się skąd wytłuszczenia w składnikach to spieszę z wyjaśnieniem - te właśnie składniki wykorzystałam do wykonania swojego deseru i na taki skład policzona jest kaloryczność całości.

Ziarenka wanilii umieść w napoju roślinnym i rozpuść w nim żelatynę.
Twarożek zmiksuj z jogurtem greckim, ksylitolem oraz napojem roślinnym z rozpuszczoną w nim żelatyną.
Przelej masę do pojemnika (plastikowego/szklanego) i wstaw do lodówki. Zostaw aż stężeje.
Pokrój, ułóż na talerzu, posyp gorzkim kakao.