Domowy kisiel gruszkowy z kawałkami owoców
Banalnie prosty. Absolutnie szybki w przygotowaniu.
Domowy kisiel z kawałkami owoców bez aromatów, barwników i koncentratów. Świetny pomysł na szybki, słodki deser, który z pewnością zasmakuje też Twojemu dziecku. Jaki owoc wykorzystasz zależy tylko od Ciebie! Tym razem zapraszam na kisiel gruszkowy 😊.
Składniki (2 pucharki jak na zdjęciu):
Kaloryczność 1 porcji to ok. 137 kcal
2,1 % tłuszczu
95,0 % węglowodanów
2,9 % białka
Zawartość błonnika ok: 3,2 g.
Do garnuszka wlej wodę i wstaw żeby się zagotowała. W tym czasie gruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wrzuć do wody (bez znaczenia czy już się zagotowała czy jeszcze nie). Chwilę pogotuj żeby owoce zrobiły się miękkie i oddały trochę słodkości wodzie. Spróbuj i jeśli to konieczne to dosłodź.
W 1/5 szklanki zimnej wody rozpuść mąkę ziemniaczaną. Wlej do gotującej się wody z gruszkami i energicznie wymieszaj. Zdejmij z palnika, rozlej do miseczek. Zostaw do ostygnięcia.
Jeśli wolisz gładką konsystencję kisielu, zanim dodasz rozpuszczoną mąkę zblenduj gruszki w wodzie, w której się gotują (wrzucam poglądowe zdjęcie jak to będzie wyglądało w takim przypadku).
Domowy kisiel z kawałkami owoców bez aromatów, barwników i koncentratów. Świetny pomysł na szybki, słodki deser, który z pewnością zasmakuje też Twojemu dziecku. Jaki owoc wykorzystasz zależy tylko od Ciebie! Tym razem zapraszam na kisiel gruszkowy 😊.
Składniki (2 pucharki jak na zdjęciu):
- 2 dojrzałe gruszki (u mnie Konferencja)
- 1 szklanka wody
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej (+ trochę wody do rozpuszczenia)
- opcjonalnie coś do dosłodzenia - wykorzystałam 1/2 łyżeczki ksylitolu dla "podbicia" smaku
Kaloryczność 1 porcji to ok. 137 kcal
95,0 % węglowodanów
2,9 % białka
Zawartość błonnika ok: 3,2 g.
Do garnuszka wlej wodę i wstaw żeby się zagotowała. W tym czasie gruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wrzuć do wody (bez znaczenia czy już się zagotowała czy jeszcze nie). Chwilę pogotuj żeby owoce zrobiły się miękkie i oddały trochę słodkości wodzie. Spróbuj i jeśli to konieczne to dosłodź.
W 1/5 szklanki zimnej wody rozpuść mąkę ziemniaczaną. Wlej do gotującej się wody z gruszkami i energicznie wymieszaj. Zdejmij z palnika, rozlej do miseczek. Zostaw do ostygnięcia.
Jeśli wolisz gładką konsystencję kisielu, zanim dodasz rozpuszczoną mąkę zblenduj gruszki w wodzie, w której się gotują (wrzucam poglądowe zdjęcie jak to będzie wyglądało w takim przypadku).