Wegańskie placuszki kokosowo-bananowe (bez glutenu i laktozy)

Przepis, na który wiele z Was czekało - wegańskie, bez glutenu, bez laktozy placuszki kokosowo-bananowe idealne do lunchboxa 😊


Składniki (9 sztuk):
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 60 g. płatków (u mnie połowa owsianych górskich i połowa żytnich)
  • 1 banan
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju do smażenia (im mniej tym lepiej - u mnie tyle akurat wyszło)
Kaloryczność 1 porcji (3 placuszków) to ok. 533 kcal

49,3 % tłuszczu
45,2 % węglowodanów
  5,5 % białka

Zawartość błonnika ok:  6,5 g.

Płatki owsiane "zmiel" blenderem. Rozgnieć banana. Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
Smaż na oleju na rozgrzanej patelni z obydwóch stron na rumiany kolor. Po upieczeniu odłóż na ręcznik papierowy.

Placuszki możesz jeść na ciepło i na zimno. Przechowuj je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 dni.