Piegusek - ciasto z makiem na białkach
Standardowo piegusek w mojej kuchni był następstwem deseru tiramisu, bo to po nim zostaje cała szklanka białek do wykorzystania. Przecież nie mogą się zmarnować! 😀
Składniki (tortownica 24 cm - zakładam 12 porcji ciasta):
Kaloryczność 1 porcji to ok. 262 kcal
47,5 % tłuszczu
43 % węglowodanów
9,5 % białka
Zawartość błonnika ok: 3 g.
Białka ubij z cukrem na puszystą masę.
Masło roztop i ostudź do temperatury pokojowej.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej, zmieszaj z cukrem i makiem.
Do białek dodaj ostudzone masło, rodzynki i suche składniki. Dokładnie, ale nie za długo miksuj do połączenia się składników.
Jeśli lubisz dodaj aromat - będzie tu pasował migdałowy. Ja jednak tego nie robię.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Przed wyjęciem koniecznie sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już suche.
Składniki (tortownica 24 cm - zakładam 12 porcji ciasta):
- 1 szklanka białek (z ok. 8 jaj)
- 1/2 kostki masła (125 g.)
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki tortowej
- 1 szkl. suchego maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 garści rodzynek
Kaloryczność 1 porcji to ok. 262 kcal
43 % węglowodanów
9,5 % białka
Zawartość błonnika ok: 3 g.
Białka ubij z cukrem na puszystą masę.
Masło roztop i ostudź do temperatury pokojowej.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej, zmieszaj z cukrem i makiem.
Do białek dodaj ostudzone masło, rodzynki i suche składniki. Dokładnie, ale nie za długo miksuj do połączenia się składników.
Jeśli lubisz dodaj aromat - będzie tu pasował migdałowy. Ja jednak tego nie robię.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Przed wyjęciem koniecznie sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już suche.