Pęczotto na słodko z owocami leśnymi [szybkie śniadanie]
Prosiłam Was o sugestie dotyczące tego, jakie treści mają pojawiać się na blogu. SZYBKIE ŚNIADANIA - o to prosiliście 😊
Kaszę ugotuj dzień wcześniej - nie musisz "stać przy garach" więc wieczorem nie odczujesz tego czasu zbyt dotkliwie. Na drugi dzień rano przygotowanie śniadania zajmie Ci 5-10 minut.
Składniki:
Kaloryczność 1 porcji to ok. 354 kcal
23,2 % tłuszczu
64,3 % węglowodanów
12,5 % białka
Zawartość błonnika ok: 5,8 g.
Dzień wcześniej wieczorem ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu (kasza gotuje się ok. 20 minut) i wyjmij z zamrażarki owoce.
Kolejnego dnia rano przygotuj śniadanie: ugotowaną kaszę wsyp do garnuszka, zalej mlekiem, dodaj cukier i aromat. Dodaj owoce i podgrzej wszystko razem.
W niewielkiej ilości wody rozpuść mąkę i wlej ją do gotującego się dania mieszając aż do zgęstnienia.
Zdejmij z ognia, dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
Przelej do miseczki.
Inspiracją do tego dania był przepis z książki Violi Urban "Poranne inspiracje. Zdrowe śniadania w 15 minut".
Kaszę ugotuj dzień wcześniej - nie musisz "stać przy garach" więc wieczorem nie odczujesz tego czasu zbyt dotkliwie. Na drugi dzień rano przygotowanie śniadania zajmie Ci 5-10 minut.
Składniki:
- 50 g. kaszy jęczmiennej pęczak
- 3/4 szklanki mleka 2%
- 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 3-4 krople aromatu waniliowego
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka masła
- 100 g. mrożonych owoców leśnych
Kaloryczność 1 porcji to ok. 354 kcal
64,3 % węglowodanów
12,5 % białka
Zawartość błonnika ok: 5,8 g.
Dzień wcześniej wieczorem ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu (kasza gotuje się ok. 20 minut) i wyjmij z zamrażarki owoce.
Kolejnego dnia rano przygotuj śniadanie: ugotowaną kaszę wsyp do garnuszka, zalej mlekiem, dodaj cukier i aromat. Dodaj owoce i podgrzej wszystko razem.
W niewielkiej ilości wody rozpuść mąkę i wlej ją do gotującego się dania mieszając aż do zgęstnienia.
Zdejmij z ognia, dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
Przelej do miseczki.
Inspiracją do tego dania był przepis z książki Violi Urban "Poranne inspiracje. Zdrowe śniadania w 15 minut".