Pęczotto na słodko z owocami leśnymi [szybkie śniadanie]

Prosiłam Was o sugestie dotyczące tego, jakie treści mają pojawiać się na blogu.  SZYBKIE ŚNIADANIA - o to prosiliście 😊

Kaszę ugotuj dzień wcześniej - nie musisz "stać przy garach" więc wieczorem nie odczujesz tego czasu zbyt dotkliwie. Na drugi dzień rano przygotowanie śniadania zajmie Ci 5-10 minut.




Składniki:
  • 50 g. kaszy jęczmiennej pęczak
  • 3/4 szklanki mleka 2%
  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3-4 krople aromatu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka masła
  • 100 g. mrożonych owoców leśnych
Jeśli nie tolerujesz laktozy lub białka mleka krowiego mleko zamień na takie bez laktozy lub napój roślinny. Masło możesz zastąpić olejem kokosowym lub jeśli nie zależy Ci na podniesieniu sytości dania (dodając tłuszcz najadasz się na dłużej) zrezygnuj z niego w ogóle.

Kaloryczność 1 porcji to ok. 354 kcal

23,2 % tłuszczu
64,3 % węglowodanów
12,5 % białka

Zawartość błonnika ok:  5,8 g.

Dzień wcześniej wieczorem ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu (kasza gotuje się ok. 20 minut) i wyjmij z zamrażarki owoce.
Kolejnego dnia rano przygotuj śniadanie: ugotowaną kaszę wsyp do garnuszka, zalej mlekiem, dodaj cukier i aromat. Dodaj owoce i podgrzej wszystko razem.
W niewielkiej ilości wody rozpuść mąkę i wlej ją do gotującego się dania mieszając aż  do zgęstnienia.
Zdejmij z ognia, dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
Przelej do miseczki.

Inspiracją do tego dania był przepis z książki Violi Urban "Poranne inspiracje. Zdrowe śniadania w 15 minut".