Muffiny jajeczne z fetą, szpinakiem i brokułem

Dzisiejsza propozycja nie zalicza się do kategorii "szybkich śniadań", ale do niezbyt pracochłonnych kolacji jak najbardziej. Jeśli lubisz jajka to w tym oryginalnym wydaniu zapieczone z warzywami na pewno Ci zasmakują 💚

Składniki (3 kokilki o średnicy 8,5 cm):
  • 3 jaja rozmiar M
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (u mnie Lubella pełne ziarno 3 zboża)
  • 2 łyżki mleka lub napoju roślinnego
  • 50 g. sera typu feta
  • 3 suszone pomidory z oleju
  • garść szpinaku
  • garść surowych różyczek brokuła
  • masło do natłuszczenia foremek

Kaloryczność 1 porcji to ok. 202 kcal

54,4 % tłuszczu
20,8 % węglowodanów
24,8 % białka

Zawartość błonnika ok:  2,9 g.

Oddziel żółtka od białek.
Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka, mleko i mąkę zmiksuj ze sobą.
Połącz obydwie masy i delikatnie wymieszaj.
Dodaj pokrojony w kosteczkę ser feta, drobno pokrojone suszone pomidory, brokuły i posiekane liście szpinaku.
Natłuść kokilki i wlej do nich masę.

Zapiekaj w 180 stopniach z funkcją termoobiegu przez 15 minut lub do zrumienienia.

Jeśli o mnie chodzi to 3 muffiny podzieliłam na kolację między 2 osoby, także dla każdego przypadło 1,5 porcji.

Inspiracją do tego dania był przepis z książki "Pokonaj nadwagę oraz insulinooporność u dziecka".