Muffiny jajeczne z fetą, szpinakiem i brokułem
Dzisiejsza propozycja nie zalicza się do kategorii "szybkich śniadań", ale do niezbyt pracochłonnych kolacji jak najbardziej. Jeśli lubisz jajka to w tym oryginalnym wydaniu zapieczone z warzywami na pewno Ci zasmakują 💚
Składniki (3 kokilki o średnicy 8,5 cm):
Kaloryczność 1 porcji to ok. 202 kcal
54,4 % tłuszczu
20,8 % węglowodanów
24,8 % białka
Zawartość błonnika ok: 2,9 g.
Oddziel żółtka od białek.
Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka, mleko i mąkę zmiksuj ze sobą.
Połącz obydwie masy i delikatnie wymieszaj.
Dodaj pokrojony w kosteczkę ser feta, drobno pokrojone suszone pomidory, brokuły i posiekane liście szpinaku.
Natłuść kokilki i wlej do nich masę.
Zapiekaj w 180 stopniach z funkcją termoobiegu przez 15 minut lub do zrumienienia.
Jeśli o mnie chodzi to 3 muffiny podzieliłam na kolację między 2 osoby, także dla każdego przypadło 1,5 porcji.
Inspiracją do tego dania był przepis z książki "Pokonaj nadwagę oraz insulinooporność u dziecka".
Składniki (3 kokilki o średnicy 8,5 cm):
- 3 jaja rozmiar M
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (u mnie Lubella pełne ziarno 3 zboża)
- 2 łyżki mleka lub napoju roślinnego
- 50 g. sera typu feta
- 3 suszone pomidory z oleju
- garść szpinaku
- garść surowych różyczek brokuła
- masło do natłuszczenia foremek
Kaloryczność 1 porcji to ok. 202 kcal
20,8 % węglowodanów
24,8 % białka
Zawartość błonnika ok: 2,9 g.
Oddziel żółtka od białek.
Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka, mleko i mąkę zmiksuj ze sobą.
Połącz obydwie masy i delikatnie wymieszaj.
Dodaj pokrojony w kosteczkę ser feta, drobno pokrojone suszone pomidory, brokuły i posiekane liście szpinaku.
Natłuść kokilki i wlej do nich masę.
Zapiekaj w 180 stopniach z funkcją termoobiegu przez 15 minut lub do zrumienienia.
Jeśli o mnie chodzi to 3 muffiny podzieliłam na kolację między 2 osoby, także dla każdego przypadło 1,5 porcji.
Inspiracją do tego dania był przepis z książki "Pokonaj nadwagę oraz insulinooporność u dziecka".