Chrupiące gofry bez glutenu i laktozy

Amatorzy gofrów mogą spać spokojnie - na diecie bezglutenowej i\lub bezlaktozowej również przygotujesz je pyszne i chrupiące !



Składniki (6 sztuk):
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajo rozm. M
Kaloryczność 1 suchego gofra to ok. 249 kcal

61 % tłuszczu
33 % węglowodanów
  6 % białka

Zawartość błonnika ok:  0,6 g.

Rozgrzej gofrownicę.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
Pozostałe składniki dokładnie zmiksuj, a następnie dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
Piecz w gofrownicy aż się zarumienią z obydwóch stron. Koniecznie jedz zaraz po upieczeniu - są wtedy przepysznie chrupiące.