Zupa gulaszowa z papryką

Do zimowej pogody daleko, ale wystarczy jesienna aura żeby mieć ochotę na rozgrzewającą zupę gulaszową. W zdrowej 'wersji' odpowiedniej także dla osób insulinoopornych.





Składniki (4 porcje):
  • 400 g mięsa z udźca indyka
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego)
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • przyprawy: po 1 łyżeczce ostrej i słodkiej papryki, 2-3 liście laurowe, 2-3 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz



Kaloryczność 1 porcji to ok. 199 kcal

40 % tłuszczu
17 % węglowodanów
43 % białka

Zawartość błonnika ok: 2,5 g.


Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem, paprykami i podduś na oleju w rondelku. Dodaj pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek, następnie zalej bulionem, dodaj liście laurowe i ziela angielskie.
Gotuj zupę aż mięso będzie miękkie - około pół godziny.
Dodaj pomidory z puszki i pokrojone według uznania papryki.
Dopraw zupę resztą słodkiej i ostrej papryki. Wyłącz ogień żeby zupa się nie zważyła - zabiel jogurtem i posyp posiekaną natką pietruszki.

Przepis pochodzi z książki "Insulinooporność. Szybkie dania." - klik