Zupa gulaszowa z papryką
Do zimowej pogody daleko, ale wystarczy jesienna aura żeby mieć ochotę na rozgrzewającą zupę gulaszową. W zdrowej 'wersji' odpowiedniej także dla osób insulinoopornych.
Składniki (4 porcje):
Kaloryczność 1 porcji to ok. 199 kcal
40 % tłuszczu
17 % węglowodanów
43 % białka
Zawartość błonnika ok: 2,5 g.
Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem, paprykami i podduś na oleju w rondelku. Dodaj pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek, następnie zalej bulionem, dodaj liście laurowe i ziela angielskie.
Gotuj zupę aż mięso będzie miękkie - około pół godziny.
Dodaj pomidory z puszki i pokrojone według uznania papryki.
Dopraw zupę resztą słodkiej i ostrej papryki. Wyłącz ogień żeby zupa się nie zważyła - zabiel jogurtem i posyp posiekaną natką pietruszki.
Przepis pochodzi z książki "Insulinooporność. Szybkie dania." - klik
Składniki (4 porcje):
- 400 g mięsa z udźca indyka
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego)
- 2 łyżki natki pietruszki
- przyprawy: po 1 łyżeczce ostrej i słodkiej papryki, 2-3 liście laurowe, 2-3 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz
Kaloryczność 1 porcji to ok. 199 kcal
17 % węglowodanów
43 % białka
Zawartość błonnika ok: 2,5 g.
Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem, paprykami i podduś na oleju w rondelku. Dodaj pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek, następnie zalej bulionem, dodaj liście laurowe i ziela angielskie.
Gotuj zupę aż mięso będzie miękkie - około pół godziny.
Dodaj pomidory z puszki i pokrojone według uznania papryki.
Dopraw zupę resztą słodkiej i ostrej papryki. Wyłącz ogień żeby zupa się nie zważyła - zabiel jogurtem i posyp posiekaną natką pietruszki.
Przepis pochodzi z książki "Insulinooporność. Szybkie dania." - klik