Placuszki koperkowo-łososiowe

Placuszki, które możesz zjeść na ciepło i na zimno, w domu, pracy, szkole czy na wyjeździe... Nadziane koperkiem, pietruszką i szczypiorkiem. Z dodatkiem wędzonego łososia.
 Składniki (2 porcje tj. 8 placuszków):
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajo rozmiar M
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
  • 50 g. łososia wędzonego na zimno
  • 2 łyżki oleju do smażenia (im mniej tym lepiej)
  • przyprawy: sól (pół łyżeczki), pieprz (do smaku)

Kaloryczność 1 porcji tj. 4 placuszków to ok. 422 kcal

33 % tłuszczu
49 % węglowodanów
18 % białka

Zawartość błonnika ok:  2,5 g.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski. Dodaj mleko, jajko, posiekany koperek i natkę pietruszki. Cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem drobno posiekaj, łososia pokrój na małe kawałki - dodaj do miski. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką placuszki. Smaż do zrumienienia na każdej stronie. Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy.

Placuszki w szczelnie zamkniętym pojemniku możesz przechowywać do 2 dni w lodówce.

Przepis pochodzi z książki "Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy", której autorką jest Malwina Bareła. Książkę znajdziesz tutaj.