Placuszki koperkowo-łososiowe
Placuszki, które możesz zjeść na ciepło i na zimno, w domu, pracy, szkole czy na wyjeździe... Nadziane koperkiem, pietruszką i szczypiorkiem. Z dodatkiem wędzonego łososia.
Składniki (2 porcje tj. 8 placuszków):
Kaloryczność 1 porcji tj. 4 placuszków to ok. 422 kcal
33 % tłuszczu
49 % węglowodanów
18 % białka
Zawartość błonnika ok: 2,5 g.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski. Dodaj mleko, jajko, posiekany koperek i natkę pietruszki. Cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem drobno posiekaj, łososia pokrój na małe kawałki - dodaj do miski. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką placuszki. Smaż do zrumienienia na każdej stronie. Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy.
Placuszki w szczelnie zamkniętym pojemniku możesz przechowywać do 2 dni w lodówce.
Przepis pochodzi z książki "Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy", której autorką jest Malwina Bareła. Książkę znajdziesz tutaj.
Składniki (2 porcje tj. 8 placuszków):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajo rozmiar M
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
- 50 g. łososia wędzonego na zimno
- 2 łyżki oleju do smażenia (im mniej tym lepiej)
- przyprawy: sól (pół łyżeczki), pieprz (do smaku)
Kaloryczność 1 porcji tj. 4 placuszków to ok. 422 kcal
49 % węglowodanów
18 % białka
Zawartość błonnika ok: 2,5 g.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski. Dodaj mleko, jajko, posiekany koperek i natkę pietruszki. Cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem drobno posiekaj, łososia pokrój na małe kawałki - dodaj do miski. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką placuszki. Smaż do zrumienienia na każdej stronie. Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy.
Placuszki w szczelnie zamkniętym pojemniku możesz przechowywać do 2 dni w lodówce.
Przepis pochodzi z książki "Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy", której autorką jest Malwina Bareła. Książkę znajdziesz tutaj.