Omlet z oliwkami / suszonymi pomidorami

Omlet na weekendowe śniadanie? Brzmi idealnie! Do wyboru w dwóch wersjach: z czarnymi oliwkami albo suszonymi pomidorami w oleju.



Składniki (1 omlet):
  • 2 jaja
  • 8 czarnych oliwek / 4 suszone pomidory w oleju
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • 0,5 kulki mozzarelli
  • liście bazylii
  • łyżka szczypiorku
  • troszeczkę masła do roztopienia na patelni
  • przyprawy: sól, pieprz

Kaloryczność 1 omletu to ok. 336 kcal (z oliwkami) / 477 kcal (z suszonymi pomidorami)

65 % (z oliwkami) / 61 % (z suszonymi pomidorami) tłuszczu
  5 % (z oliwkami) / 14 % (z suszonymi pomidorami) węglowodanów
30 % (z oliwkami) / 24 % (z suszonymi pomidorami) białka

Zawartość błonnika ok:  1,2 g. (z oliwkami) / 5,4 g. (z suszonymi pomidorami) 


Wbij jaja do miseczki, dodaj sól i pieprz - dokładnie rozbełtaj. Na patelni roztop masło i wylej na nią jaja. Posyp oliwkami / suszonymi pomidorami, ułóż pomidorki koktajlowe pokrojone w plasterki, połóż plastry mozzarelli, a następnie posyp liśćmi bazylii i drobno posiekanym szczypiorkiem. Poczekaj aż masa jajeczna się zetnie, a następnie złóż omlet na pół i zostaw go tak jeszcze chwilę na patelni.