Mini caprese w formie szaszłyków
Przekąska, którą w mgnieniu oka przygotujesz wieczorem, a na drugi dzień zabierzesz ze sobą np. do pracy razem z kanapką na drugie śniadanie.
Składniki (2 porcje jak na zdjęciu):
Kaloryczność 1 porcji to ok. 170 kcal
62 % tłuszczu
14 % węglowodanów
14 % białka
Zawartość błonnika ok: 1,7 g.
Wielkiej filozofii w przygotowaniu tutaj nie ma. Na długie patyczki od szaszłyków (albo wykałaczki - forma zależy od Ciebie) nabijaj pomidorka, mozzarellkę i listek bazylii. Możesz wykorzystać je w całości lub kroić na połówki. Po ułożeniu ich na talerzu/w lunchboxie (bardzo często zabierałam je ze sobą na wynos) skrop delikatnie oliwą z oliwek i dopraw przyprawą.
Składniki (2 porcje jak na zdjęciu):
- 1 opakowanie mini mozzarellek (u mnie jest tam 14 sztuk)
- 14 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (albo i mniej - tylko do skropienia)
- świeże liście bazylii
- przyprawy: korzystałam z gotowej mieszanki w młynku "do sałatek"
Kaloryczność 1 porcji to ok. 170 kcal
14 % węglowodanów
14 % białka
Zawartość błonnika ok: 1,7 g.
Wielkiej filozofii w przygotowaniu tutaj nie ma. Na długie patyczki od szaszłyków (albo wykałaczki - forma zależy od Ciebie) nabijaj pomidorka, mozzarellkę i listek bazylii. Możesz wykorzystać je w całości lub kroić na połówki. Po ułożeniu ich na talerzu/w lunchboxie (bardzo często zabierałam je ze sobą na wynos) skrop delikatnie oliwą z oliwek i dopraw przyprawą.