Mini caprese w formie szaszłyków

Przekąska, którą w mgnieniu oka przygotujesz wieczorem, a na drugi dzień zabierzesz ze sobą np. do pracy razem z kanapką na drugie śniadanie.



Składniki (2 porcje jak na zdjęciu):
  • 1 opakowanie mini mozzarellek (u mnie jest tam 14 sztuk)
  • 14 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (albo i mniej - tylko do skropienia)
  • świeże liście bazylii
  • przyprawy: korzystałam z gotowej mieszanki w młynku "do sałatek"

Kaloryczność 1 porcji to ok. 170 kcal

62 % tłuszczu
14 % węglowodanów
14 % białka

Zawartość błonnika ok:  1,7 g.

Wielkiej filozofii w przygotowaniu tutaj nie ma. Na długie patyczki od szaszłyków (albo wykałaczki - forma zależy od Ciebie) nabijaj pomidorka, mozzarellkę i listek bazylii. Możesz wykorzystać je w całości lub kroić na połówki. Po ułożeniu ich na talerzu/w lunchboxie (bardzo często zabierałam je ze sobą na wynos) skrop delikatnie oliwą z oliwek i dopraw przyprawą.