FIT gulasz po węgiersku

Rozgrzewający FIT gulasz po węgiersku. Brzmi pracochłonnie? Ten obiad przygotujesz w bardzo krótkim czasie! Sprawdź koniecznie :)






Składniki (4 porcje):
  • 600 g mięsa z polędwiczki wieprzowej
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 2 duże lub 4 małe ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 pęczek natki pietruszki lub szczypiorku
  • przyprawy: 1 łyżka suszonej cebuli, szczypta papryki słodkiej, ostrej i wędzonej, sól, pieprz, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie



Kaloryczność 1 porcji to ok. 517 kcal

27 % tłuszczu
40 % węglowodanów
33 % białka

Zawartość błonnika ok: 5,9 g.


Ugotuj kaszę al dente.
Natkę lub szczypiorek (nie miałam dlatego nie zdziw się, że nie widać tego zielonego elementu na zdjęciu) posiekaj i wymieszaj z ugotowaną kaszą.
Mięso oczyść, pokrój w kostkę, natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przypraw paprykami, solą i pieprzem.
Na głęboką patelnię wlej oliwę - zeszklij cebulę, dodaj mięso, pokrojone w kosteczkę papryki, suszoną cebulę i duś około 5 minut mieszając. Następnie dodaj pomidory, liście laurowe i ziela angielskie. Duś wszystko razem, na koniec dodaj kaszę i dokładnie wymieszaj.

Przepis pochodzi z książki "Insulinooporność. Szybkie dania." - klik