Puszysty omlet bananowy

Puszysty, wilgotny i absolutnie bananowy omlet czyli śniadanie na słodko lub posiłek do lunchbox'a na "później". Szybki :)




Składniki (1 omlet):
  • 2 jaja rozm. M
  • 0,5 łyżki cukru (w oryginalnym przepisie są 2 łyżki, ale dla mnie taka wersja była zdecydowanie za słodka)
  • 1 banan
  • 50 g mąki pszennej (w oryginalnym przepisie jest owsiana)
  • 1 łyżeczka oleju (do smażenia)

Kaloryczność 1 porcji to ok. 515 kcal

31 % tłuszczu
52,5 % węglowodanów
16,5 % białka

Zawartość błonnika ok: 8 g.


Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo cukier.

Żółtka zblenduj z bananem i mąką. Powstanie gęsta masa. Dodaj do niej ubite białka i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.

Na natłuszczoną i rozgrzaną patelnię (o średnicy 20cm) wylej ciasto i smaż na małym ogniu po kilka minut z każdej strony.

Taki omlet możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 3 dni.

Przepis w lekko zmienionej formie pochodzi z książki "Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy" klik