Puszysty omlet bananowy
Puszysty, wilgotny i absolutnie bananowy omlet czyli śniadanie na słodko lub posiłek do lunchbox'a na "później". Szybki :)
Kaloryczność 1 porcji to ok. 515 kcal
31 % tłuszczu
52,5 % węglowodanów
16,5 % białka
Zawartość błonnika ok: 8 g.
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo cukier.
Żółtka zblenduj z bananem i mąką. Powstanie gęsta masa. Dodaj do niej ubite białka i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.
Na natłuszczoną i rozgrzaną patelnię (o średnicy 20cm) wylej ciasto i smaż na małym ogniu po kilka minut z każdej strony.
Taki omlet możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 3 dni.
Przepis w lekko zmienionej formie pochodzi z książki "Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy" klik
- 2 jaja rozm. M
- 0,5 łyżki cukru (w oryginalnym przepisie są 2 łyżki, ale dla mnie taka wersja była zdecydowanie za słodka)
- 1 banan
- 50 g mąki pszennej (w oryginalnym przepisie jest owsiana)
- 1 łyżeczka oleju (do smażenia)
Kaloryczność 1 porcji to ok. 515 kcal
52,5 % węglowodanów
16,5 % białka
Zawartość błonnika ok: 8 g.
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo cukier.
Żółtka zblenduj z bananem i mąką. Powstanie gęsta masa. Dodaj do niej ubite białka i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.
Na natłuszczoną i rozgrzaną patelnię (o średnicy 20cm) wylej ciasto i smaż na małym ogniu po kilka minut z każdej strony.
Taki omlet możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 3 dni.
Przepis w lekko zmienionej formie pochodzi z książki "Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy" klik