Roladki z indyka w sosie z jogurtu greckiego
Roladki z indyka a'lla de volaille, ale w zdecydowanie "zdrowszej" wersji - bez bułki tartej i smażenia na głębokim oleju :)
Kaloryczność 1 porcji to ok. 453 kcal
(Dodaj 50 g kaszy gryczanej i 2 ogórki kiszone żeby uzyskać kaloryczność na poziomie 635 kcal)
37,5 % tłuszczu
11,3 % węglowodanów
51,2 % białka
Zawartość błonnika ok: 3,5 g.
(Filety przygotuj dzień wcześniej i włóż je na noc do lodówki)
Rozbij na płasko, dopraw solą i pieprzem. W miseczce wymieszaj musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek, posmaruj filety.
Przygotuj farsz: umyte pieczarki zetrzyj na tarce na dużych oczkach (ja korzystam z tarki w robocie kuchennym), cebulę drobno posiekaj (w tym przypadku również korzystam z tarki w robocie, ścieram cebulę prosto do pieczarek). Na patelnię wlej olej, przesmaż pieczarki z cebulą aż do redukcji wydzielonej przez pieczarki wody. Dopraw solą i pieprzem.
Na filetach połóż po jednym plastrze szynki, a następnie dodaj farsz. Zwiń mięso w roladki i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Przygotuj sos i polej nim roladki.
Piecz przez około 30-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis w lekko zmienionej przeze mnie formie pochodzi z książki "Insulinooporność w polskiej kuchni" (str. 144) wydawnictwa Feeria (klik).
- 8 sznycli z indyka (po ok. 200 gramów każdy)
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- 1 łyżka oleju
- przyprawy: sól, pieprz
- 8 łyżeczek musztardy
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, czubryca zielona
Kaloryczność 1 porcji to ok. 453 kcal
(Dodaj 50 g kaszy gryczanej i 2 ogórki kiszone żeby uzyskać kaloryczność na poziomie 635 kcal)
11,3 % węglowodanów
51,2 % białka
Zawartość błonnika ok: 3,5 g.
(Filety przygotuj dzień wcześniej i włóż je na noc do lodówki)
Rozbij na płasko, dopraw solą i pieprzem. W miseczce wymieszaj musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek, posmaruj filety.
Przygotuj farsz: umyte pieczarki zetrzyj na tarce na dużych oczkach (ja korzystam z tarki w robocie kuchennym), cebulę drobno posiekaj (w tym przypadku również korzystam z tarki w robocie, ścieram cebulę prosto do pieczarek). Na patelnię wlej olej, przesmaż pieczarki z cebulą aż do redukcji wydzielonej przez pieczarki wody. Dopraw solą i pieprzem.
Na filetach połóż po jednym plastrze szynki, a następnie dodaj farsz. Zwiń mięso w roladki i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Przygotuj sos i polej nim roladki.
Piecz przez około 30-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis w lekko zmienionej przeze mnie formie pochodzi z książki "Insulinooporność w polskiej kuchni" (str. 144) wydawnictwa Feeria (klik).