Roladki z indyka w sosie z jogurtu greckiego

Roladki z indyka a'lla de volaille, ale w zdecydowanie "zdrowszej" wersji - bez bułki tartej i smażenia na głębokim oleju :)



Składniki (4 porcje - 1 porcja to 2 roladki):
  • 8 sznycli z indyka (po ok. 200 gramów każdy)
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy: sól, pieprz
Marynata/sos:
  • 8 łyżeczek musztardy
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, czubryca zielona


Kaloryczność 1 porcji to ok. 453 kcal
(Dodaj 50 g kaszy gryczanej i 2 ogórki kiszone żeby uzyskać kaloryczność na poziomie 635 kcal


37,5 % tłuszczu
11,3 % węglowodanów
51,2 % białka

Zawartość błonnika ok: 3,5 g.

(Filety przygotuj dzień wcześniej i włóż je na noc do lodówki)
Rozbij na płasko, dopraw solą i pieprzem. W miseczce wymieszaj musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek, posmaruj filety.

Przygotuj farsz: umyte pieczarki zetrzyj na tarce na dużych oczkach (ja korzystam z tarki w robocie kuchennym), cebulę drobno posiekaj (w tym przypadku również korzystam z tarki w robocie, ścieram cebulę prosto do pieczarek). Na patelnię wlej olej, przesmaż pieczarki z cebulą aż do redukcji wydzielonej przez pieczarki wody. Dopraw solą i pieprzem.

Na filetach połóż po jednym plastrze szynki, a następnie dodaj farsz. Zwiń mięso w roladki i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Przygotuj sos i polej nim roladki.
Piecz przez około 30-45 minut w temperaturze 180 stopni.



Przepis w lekko zmienionej przeze mnie formie pochodzi z książki "Insulinooporność w polskiej kuchni" (str. 144) wydawnictwa Feeria (klik).