Papryka faszerowana mięsem, kaszą, brokułem i fetą
Mocno nadziana papryka czyli papryka faszerowana nie tylko mięsem, ale również kaszą, brokułem i fetą. Mój ulubiony przepis jeśli chodzi o faszerowane warzywa.
Jeśli nie jesz mięsa to z łatwością przekształcisz to danie w wersję wegetariańską.
Składniki (4 porcje - 1 porcja to 2 papryki):
Składniki (4 porcje - 1 porcja to 2 papryki):
- 8 czerwonych papryk
- 250 g brokułu
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 145 g sera typu feta (1/2 kostki sera firmy Jana)
- 8 plastrów suszonych pomidorów z oleju
- 100 g kaszy gryczanej
- 4 łyżeczki sezamu
- 1 por
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju
- 8 plastrów pomidora
- 8 plastrów mozzarelli lub 200 g tartej mozzarelli
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, curry
Kaloryczność 1 porcji to ok. 650 kcal
28 % węglowodanów
28 % białka
Zawartość błonnika ok: 45 g.
Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i brokuła w formie al dente.
Na patelni z olejem zeszklij drobno posiekaną cebulę i pora, a następnie dodaj i przesmaż całość z mielonym mięsem. Dołóż pokrojone suszone pomidory i przypraw. Odstaw na bok.
Do mięsa na patelni dodaj pokrojony ser typu feta oraz brokuła, ugotowaną kaszę, sezam.
Dokładnie wymieszaj.
Papryki umyj, odetnij "czapeczkę", wydrąż ze środka i nałóż farsz do środka. Na wierzchu połóż plaster pomidora i mozzarelli (lub posyp tartą mozzarellą).
Wstaw do nagrzanego na ok. 170-180 stopni piekarnika i piecz do miękkości papryki i roztopionego sera około 30 minut.