Papryka faszerowana mięsem, kaszą, brokułem i fetą

Mocno nadziana papryka czyli papryka faszerowana nie tylko mięsem, ale również kaszą, brokułem i fetą. Mój ulubiony przepis jeśli chodzi o faszerowane warzywa. 
Jeśli nie jesz mięsa to z łatwością przekształcisz to danie w wersję wegetariańską.


Składniki (4 porcje - 1 porcja to 2 papryki):
  • 8 czerwonych papryk
  • 250 g brokułu
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 145 g sera typu feta (1/2 kostki sera firmy Jana)
  • 8 plastrów suszonych pomidorów z oleju
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 4 łyżeczki sezamu
  • 1 por
  • 1 cebula 
  • 4 łyżki oleju
  • 8 plastrów pomidora
  • 8 plastrów mozzarelli lub 200 g tartej mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, curry


Kaloryczność 1 porcji to ok. 650 kcal

44 % tłuszczu
28 % węglowodanów
28 % białka

Zawartość błonnika ok: 45 g.

Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i brokuła w formie al dente.
Na patelni z olejem zeszklij drobno posiekaną cebulę i pora, a następnie dodaj i przesmaż całość z mielonym mięsem. Dołóż pokrojone suszone pomidory i przypraw. Odstaw na bok.
Do mięsa na patelni dodaj pokrojony ser typu feta oraz brokuła, ugotowaną kaszę, sezam.
Dokładnie wymieszaj.


Papryki umyj, odetnij "czapeczkę", wydrąż ze środka i nałóż farsz do środka. Na wierzchu połóż plaster pomidora i mozzarelli (lub posyp tartą mozzarellą).
Wstaw do nagrzanego na ok. 170-180 stopni piekarnika i piecz do miękkości papryki i roztopionego sera około 30 minut.