Roladki z sałaty z warzywami i hummusem

Gołąbki bez sosu?... Nie! To roladki z sałaty lodowej z warzywami i hummusem. Bez dwóch zdań idealne na drugie śniadanie - do tego, nie przesadzam - pyszne!


Składniki (1 porcja):
  • 3 liście sałaty lodowej
  • 6 plastrów sera salami
  • 1/2  szt. czerwonej papryki
  • 1,5 szt. kiszonego ogórka
  • ok. 25 g. hummusu (u mnie paprykowy)
  • 1 łyżka musztardy

Kaloryczność 1 porcji (3 roladki) to ok. 395 kcal

54 % tłuszczu
24 % węglowodanów
22 % białka

Zawartość błonnika ok: 4,7 g.

Umyj i dokładnie osusz liście sałaty. Każdy z nich posmaruj hummusem, a następnie ułóż po dwa plastry sera, posmaruj musztardą i połóż pokrojoną w plasterki paprykę, paski ogórka kiszonego i zawiń w roladki.

Możesz przygotować od razu 2 porcje i jedną przechować na kolejny dzień w lodówce.

Takie roladki możesz przygotować na wiele różnych sposobów - dodać szynkę, wykorzystać inny ser (np. mozzarellę lub fetę), zmienić warzywa, dać suszone pomidory... Wszystko zależy od Ciebie!

Przepis pochodzi z najnowszej książki z serii insulinooporność pod tytułem: "Insulinooporność. Szybkie dania", która swoją premierę miała w połowie maja br.
Jeśli ten tytuł Cię zainteresował możesz kupić go tutaj: przejdź.