Kokosowe ciasto z agrestem - pyszne i wilgotne
Sezonowe owoce warto wykorzystać w pełni - mam wrażenie, że możemy się nimi cieszyć zbyt krótko.. Mam tu na myśli np. agrest - wykorzystałam do przygotowania tego oto kokosowego (pysznego, wilgotnego) ciasta. Wkrótce planuję wypróbować ten przepis również z porzeczką :)
Składniki na ciasto (składniki w temperaturze pokojowej):
- 220g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g masła
- 170g cukru
- 4 jaja
- 100g wiórków kokosowych
- 100g jogurtu naturalnego
- 350g agrestu
- 25g wiórków kokosowych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka roztopionego masła
Kaloryczność 1 kawałka ciasta (przy założeniu, że całe ciasto zostanie pokrojone na 20 porcji)
to ok. 214 kcal
35 % węglowodanów
6 % białka
Zawartość błonnika ok: 2 g.
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzyj z cukrem do uzyskania puszystej i jasnej masy. Do masy dodawaj po jednym jajku, za każdym razem ucierając do połączenia się składników. Dodaj mąkę z proszkiem, wiórki kokosowe i jogurt. Delikatnie wymieszaj aż składniki się połączą - nie miksuj! Dodaj agrest. Wymieszaj.
Piekarnik nastaw na 160 st. C. Piecz bez termoobiegu przez około 50-60 minut w tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem na spodzie.
Pod koniec pieczenia ciasto ostrożnie wysuń z piekarnika i na jego wierzchu rozłóż kokosową posypkę. Piecz do zrumienienia wiórków i suchego patyczka wewnątrz ciasta. U mnie zajmuje to około 10 minut.
Przepis w niezmienionej wersji pochodzi z bloga: Moje Wypieki