Sałatka z grillowanym kurczakiem i chipsami z szynki parmeńskiej

Bardzo pożywna sałatka z grillowanym kurczakiem, jajkiem i chipsami z szynki parmeńskiej. Wypróbuj na drugie śniadanie biorąc ze sobą do lunchboxa, ale również świetnie sprawdzi się jako posiłek kolacyjny.
 Składniki na 1 porcję:
  • 100 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 plaster szynki parmeńskiej
  • 1 jajo rozm. M
  • 2 plastry cebuli
  • 1 garść rukoli
  • 6 szt. pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: pieprz czarny, sól, suszone oregano, suszona natka pietruszki, ząbek czosnku
Kaloryczność 1 porcji to ok. 321 kcal

49 % tłuszczu
10 % węglowodanów
41 % białka

Zawartość błonnika ok: 2,1 g.

Jajko ugotuj na twardo.
Pierś kurczaka pokrój wzdłuż na cienkie plastry, natrzyj ulubionymi przyprawami i grilluj na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Po przestudzeniu pokrój w paski.
Szynkę parmeńską porwij na kawałki i podpiecz w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez około 5 minut.
Świeżą (najlepiej z ogródka - szczerze polecam!) rukolę umyj, osusz i ułóż na dnie miseczki. Dodaj kurczaka, pokrojone jajko i pomidorki koktajlowe, posyp cebulą.
Przygotuj sos: w miseczce z oliwą wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Polej sałatkę.