Sałatka a'lla szopska

Sałatka szopska jest charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej - oprócz surowych warzyw dodaje się specjalny solankowy ser owczy. Poniższy przepis jest wariacją na temat tej sałatki, ponieważ użyłam w niej sera typu feta.

Składniki na 1 porcję:
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 pomidora
  • 1/2 ogórka
  • 2 plastry cebuli
  • 70g sera typu feta
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: pieprz czarny
Kaloryczność 1 porcji to ok. 292 kcal

68 % tłuszczu
12 % węglowodanów
20 % białka

Zawartość błonnika ok: 3,7 g.

Warzywa umyj. Wszystkie składniki pokrój w kosteczkę, szczypiorek posiekaj. Dodaj oliwę i świeżo zmielony pieprz i wymieszaj.