Makaron gryczany z suszonymi pomidorami i szpinakiem w wersji mięsnej i wege
Pomysł na makaron w zupełnie innym wydaniu. Jest to danie idealne również dla insulinoopornych! Smakuje lepiej niż wygląda ;)
Składniki (4 porcje):
- 280 g makaronu gryczanego
- 500 g mięsa mielonego z indyka / wersja wegetariańska: ugotowana soczewica
- 8 suszonych pomidorów z oleju
- 2 paczki szpinaku (400 g)
- 500 g pieczarek
- 200 g śmietany 18%
- 4 łyżki oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami
- przyprawy: sól, pieprz, 3-4 ząbki czosnku (wg. uznania), 2 łyżki suszonej cebuli
Kaloryczność 1 porcji (w wersji mięsnej) to ok. 512 kcal
29 % węglowodanów
29 % białka
Zawartość błonnika ok: 9,6 g.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu al dente.
Na patelnię wlej oliwę z pomidorów i pokrojone pieczarki - przesmaż. Dodaj mięso mielone/soczewicę i przypraw solą i pieprzem, a następnie duś kilka minut. Dodaj pokrojone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszoną cebulę oraz umyty i odsączony szpinak (szpinak dodawaj na kilka razy (chyba, że masz ogromną patelnię i jesteś w stanie wrzucić całość), czekaj aż zwiędnie, a następnie dorzucaj kolejną porcję). Wlej śmietanę i wymieszaj. Do sosu dodaj ugotowany makaron.
Przepis pochodzi z najnowszej książki z serii insulinooporność pod tytułem: "Insulinooporność. Szybkie dania", która swoją premierę miała w połowie maja br.
Jeśli ten tytuł Cię zainteresował możesz kupić go tutaj: przejdź.