Extra kokosowe kuleczki

Extra kokosowe kuleczki, które przygotujesz w mniej niż pół godziny (łącznie z pieczeniem) i od razu możesz podać do kawy. Duet idealny!


Składniki na 20 kuleczek:
  • 40 g mąki pszennej np. tortowej
  • szczypta soli
  • 225 g wiórków kokosowych
  • 175 ml mleka skondensowanego z puszki słodzonego
  • aromat waniliowy
Kaloryczność 1 kuleczki to ok. 103 kcal

69 % tłuszczu
25 % węglowodanów
6 % białka

Zawartość błonnika ok: 2,6 g.

Wymieszaj ze sobą suche składniki: przesianą mąkę, sól, wiórki kokosowe. Dodaj mleko, kilka kropel aromatu waniliowego. Dokładnie wymieszaj. Zwilżonymi wodą dłońmi formuj małe kulki i układaj obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz około 12-14 minut w temperaturze 180 st. C.

Co najważniejsze - już po około 3 minutach od wyciągnięcia z piekarnika można się nimi zajadać! Z umiarem, oczywiście ;).




Przepis w niezmienionej wersji pochodzi z bloga: Moje Wypieki