Lekka sałatka z brokułem w sosie szczypiorkowym

Kolorowa, lekka sałatka z sosem szczypiorkowym. Idealna do grilla, na drugie śniadanie czy kolację. Sprawdź i wypróbuj. :)


Składniki na ok. 1 porcję:
  • 125 g brokułu 
  • 1 jajo
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 jajo rozm. M
  • 1/2 kiszonego ogórka
  • 3 szt. pomidorków koktajlowych
  • 1/4 cebuli (może być czerwona)
  • świeże liście bazylii
Składniki na sos szczypiorkowy:
  • ok. 40 g gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka szczypiorku
  • przyprawa: czubryca zielona
Kaloryczność 1 porcji to ok. 186 kcal

47 % tłuszczu
24 % węglowodanów
29 % białka

Zawartość błonnika ok: 5,4 g.


Brokuł blanszuj ok. 5 minut we wrzącej wodzie.
Jajo ugotuj na twardo - włóż do wrzątku na 6-8 minut, następnie polej zimną wodą i obierz.

Ugotowany brokuł podziel na kawałki, dodaj pokrojone w kostkę pozostałe warzywa i dokładnie wymieszaj.

Przygotuj sos i polej nim sałatkę.