Lekka sałatka z brokułem w sosie szczypiorkowym
Kolorowa, lekka sałatka z sosem szczypiorkowym. Idealna do grilla, na drugie śniadanie czy kolację. Sprawdź i wypróbuj. :)
- 125 g brokułu
- 1 jajo
- 1/4 czerwonej papryki
- 1 jajo rozm. M
- 1/2 kiszonego ogórka
- 3 szt. pomidorków koktajlowych
- 1/4 cebuli (może być czerwona)
- świeże liście bazylii
- ok. 40 g gęstego jogurtu
- 1 łyżeczka szczypiorku
- przyprawa: czubryca zielona
24 % węglowodanów
29 % białka
Zawartość błonnika ok: 5,4 g.
Brokuł blanszuj ok. 5 minut we wrzącej wodzie.
Jajo ugotuj na twardo - włóż do wrzątku na 6-8 minut, następnie polej zimną wodą i obierz.
Ugotowany brokuł podziel na kawałki, dodaj pokrojone w kostkę pozostałe warzywa i dokładnie wymieszaj.
Przygotuj sos i polej nim sałatkę.