Sałatka grecka na rukoli
Jestem niekwestionowaną fanką sałatki greckiej tylko w lekko zmodyfikowanym wydaniu - zamiast zwykłej sałaty używam rukoli..
- 1 garść rukoli
- 50 g sera Feta
- 100 g pomidorków koktajlowych (to około 5-6 sztuk)
- 1/2 zielonego ogórka
- 2 plastry cebuli (może być czerwona)
- 3 czarne oliwki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- przyprawa: czubryca zielona
15 % węglowodanów
21 % białka
Zawartość błonnika ok: 2,5 g.
Rukolę umyj i dokładnie osusz. Pomidorki umyj i przekrój na 4 kawałki. Ogórka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w plastry, a następnie na mniejsze kawałki. Fetę pokrój w kostkę, oliwki wzdłuż na pół, a następnie w plasterki. Wymieszaj z oliwą z oliwek i czubrycą.