Delikatne pulpeciki w sosie koperkowym
Delikatne pulpeciki z indyka w białym sosie koperkowym, obok których nie przejdziesz obojętnie! Przepis na 4 porcje.
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 1 jajo
- 2 łyżki bułki tartej (korzystam z tej)
- ok. 1 łyżka musztardy
- przyprawy w ilości wg. Twojego uznania: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany
- 2 pęczki koperku
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- bulion (z gotowania pulpetów) - kilka nabierek
Przewidywana zawartość 1 porcji*:
procent energii z
tłuszczu: 36 %
procent energii z
węglowodanów: 41,5 %
procent energii z
białka: 22,5 %
Błonnik: 6 g.
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi
produktami
Zagotuj
bulion z warzywami (marchew, pietruszka, seler, por - część warzyw możesz zjeść potem do obiadu, a bulion zamrozić i wykorzystać do
innego dania lub sosu).
Przygotuj klopsiki: mięso zmieszaj z jajem, drobno posiekaną cebulką i
tartą bułką. Dodaj przyprawy i musztardę i dobrze wymieszaj. Formuj kuleczki (nabieram mięso łyżką żeby zachować mniej więcej podobną wielkość każdego z pulpecików). Wrzuć pulpety do bulionu i gotuj na małym ogniu około 20-25 minut.
Przygotuj sos koperkowy: koperek drobno posiekaj. Zrób zasmażkę: na patelni
rozpuść masło, dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj żeby mąka nie przywarła do patelni. Wlewaj porcjami bulion na
patelnię i czekaj aż zgęstnieje. Kiedy ilość sosu będzie odpowiednia, dodaj do
niego posiekany koperek oraz sól.
Podawaj z 50 g. ryżu (najlepiej brązowego) i warzywem np.
ugotowanym al dente brokułem (250 g.), aby uzyskać kaloryczność około 500 kcal.