Delikatne pulpeciki w sosie koperkowym

Delikatne pulpeciki z indyka w białym sosie koperkowym, obok których nie przejdziesz obojętnie! Przepis na 4 porcje.        


Składniki na ok. 12 pulpecików (4 porcje):
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 jajo
  • 2 łyżki bułki tartej (korzystam z tej)
  • ok. 1 łyżka musztardy
  • przyprawy w ilości wg. Twojego uznania: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany
Składniki na sos:
  • 2 pęczki koperku
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • bulion (z gotowania pulpetów) - kilka nabierek
 Kaloryczność 1 porcji (pulpety+sos) to ok. 282 kcal

Przewidywana zawartość 1 porcji*:
procent energii z tłuszczu:               36 %
procent energii z węglowodanów:   41,5 %
procent energii z białka:                  22,5 %

Błonnik: 6 g.

* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami

Zagotuj bulion z warzywami (marchew, pietruszka, seler, por - część warzyw możesz zjeść potem do obiadu, a bulion zamrozić i wykorzystać do innego dania lub sosu).

Przygotuj klopsiki: mięso zmieszaj z jajem, drobno posiekaną cebulką i tartą bułką. Dodaj przyprawy i musztardę i dobrze wymieszaj. Formuj kuleczki (nabieram mięso łyżką żeby zachować mniej więcej podobną wielkość każdego z pulpecików). Wrzuć pulpety do bulionu i gotuj na małym ogniu około 20-25 minut. 

Przygotuj sos koperkowy: koperek drobno posiekaj. Zrób zasmażkę: na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj żeby mąka nie przywarła do patelni. Wlewaj porcjami bulion na patelnię i czekaj aż zgęstnieje. Kiedy ilość sosu będzie odpowiednia, dodaj do niego posiekany koperek oraz sól.

Podawaj z 50 g. ryżu (najlepiej brązowego) i warzywem np. ugotowanym al dente brokułem (250 g.), aby uzyskać kaloryczność około 500 kcal.