Chleb razowy ze szpinakiem

Coraz częściej sami pieczemy chleby i bułeczki stąd dzisiejszy przepis na chleb z trochę nietypowym składnikiem - szpinakiem :). Przepis prosty, bez wyszukanych składników.






Składniki:
  • 250 g mąki żytniej razowej
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 400 ml ciepłej przegotowanej wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku (1 opakowanie)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz



 


Kaloryczność całego chleba to ok. 1982 kcal

Przewidywana zawartość 1 porcji*:
procent energii z tłuszczu:               15,3 %
procent energii z węglowodanów:   70,7 %
procent energii z białka:                  14 %

Błonnik: 68 g.

* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi produktami


Rozmróź szpinak i odsącz go z wody. Obraną i drobno posiekaną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj odsączony szpinak, wymieszaj i przesmażaj przez około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Drożdże pokrusz, dodaj cukier, zalej 3 łyżkami ciepłej wody. Wymieszaj i pozostaw rozczyn do wyrośnięcia.
Mąki wymieszaj z solą, dodaj podrośnięty rozczyn i wlej pozostałą część wody. Dobrze wymieszaj. Wyrób na jednolitą masę tak długo aż będzie miękkie, sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Gładkie i lśniące ciasto uformuj w kulę, przełóż do naczynia, przykryj ściereczką i zapomnij o nim na około 2 godziny.
Przełóż ciasto do oprószonej mąką albo wyłożonej papierem do pieczenia formy (31cm x 11 cm). Na środku bochenka zrób nacięcie w kształcie krzyżyka.

Wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 30 minut.
Upieczony chleb zostaw na kratce do wystudzenia.

Przepis jest mieszanką dwóch przepisów na chleby pochodzących z książki "100% smaku", którą możesz dostać tutaj.