Chleb razowy ze szpinakiem
Coraz częściej sami pieczemy chleby i bułeczki stąd dzisiejszy przepis na chleb z trochę nietypowym składnikiem - szpinakiem :). Przepis prosty, bez wyszukanych składników.
- 250 g mąki żytniej razowej
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 400 ml ciepłej przegotowanej wody
- 50 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soli
- 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku (1 opakowanie)
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
Kaloryczność całego chleba to ok. 1982 kcal
Przewidywana zawartość 1 porcji*:
procent energii z
tłuszczu: 15,3 %
procent energii z
węglowodanów: 70,7 %
procent energii z
białka: 14 %
Błonnik: 68 g.
* przewidywana ze względu na występujące różnice pomiędzy poszczególnymi
produktami
Rozmróź szpinak i odsącz go z wody. Obraną i drobno posiekaną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj odsączony szpinak, wymieszaj i przesmażaj przez około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Drożdże pokrusz, dodaj cukier, zalej 3 łyżkami ciepłej wody. Wymieszaj i pozostaw rozczyn do wyrośnięcia.
Mąki wymieszaj z solą, dodaj podrośnięty rozczyn i wlej pozostałą część wody. Dobrze wymieszaj. Wyrób na jednolitą masę tak długo aż będzie miękkie, sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Gładkie i lśniące ciasto uformuj w kulę, przełóż do naczynia, przykryj ściereczką i zapomnij o nim na około 2 godziny.
Przełóż ciasto do oprószonej mąką albo wyłożonej papierem do pieczenia formy (31cm x 11 cm). Na środku bochenka zrób nacięcie w kształcie krzyżyka.
Upieczony chleb zostaw na kratce do wystudzenia.
Przepis jest mieszanką dwóch przepisów na chleby pochodzących z książki "100% smaku", którą możesz dostać tutaj.